Video: miks Kuu näeb välja nagu juustukera?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu
Kuu Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA avaldas uue video, milles selgitatakse, miks Kuu näeb välja selline nagu ta on, meenutades samas juustukera.

Video anti välja tähistamaks NASA Lunar Reconnaissance Orbiter uurimissondi 1000. tööpäeva, kirjutab The Telegraph.

«Näib, et Kuu ei muutu kunagi. Kraatrid ja teised pinnamoodustised tekkisid väga kaua aega tagasi ja on Kuu pinnal jäädavalt. Kuid mitte alati ei ole Kuu välja näinud selline, nagu ta praegu on. Tänu Lunar Reconnaissance Orbiter sondile oleme saanud parema ülevaate Kuu tekkest,» seisab NASA teates.

Videos on näha, mis toimus Kuuga 4,5 miljardi aasta jooksul. Seda on tabanud näiteks erineva suurusega asteroidid, tekitades kraatreid.

NASA saatis Lunar Reconnaissance Orbiter sondi üles 2009. aastal. Selle abil kogutakse uut informatsiooni Kuu kohta.

Tegemist on uurimismissiooniga, mis on osa suuremast kosmoseuurimise programmist.

Kuu on Maa looduslik kaaslane, olles samas Maale lähim taevakeha. Kuu kesmine kaugus Maast on 384 400 kilomeetrit.

Kuu pinna tumedad laigud on mered. Kõige suurem, täiskuu ajal Kuu vasakul poolel näha olev laik on aga Tormide ookean. Heledad alad on aga mandrid.  

Merede pind koosneb põhiliselt basaldist, mandritel domineerib anortosiit. Topograafilisemalt madalamad mered on moodustunud 4 - 3,2 miljardit aastat tagasi, kõrgemad osad, mandrid aga 4,5 miljardit aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles