Tadžikistan otsustas kaotada Nõukogude Läti kaardilt

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Pamiiri mäestikule.
Vaade Pamiiri mäestikule. Foto: Corbis / Scanpix

Tadžiki võimud teatasid täna, ligi 20 aastat pärast Nõukogude Liidu lagunemist, et nimetavad ümber riigis asuva enam kui 6000 meetri kõrguse Nõukogude Läti nimelise mäe.

Kesk-Aasia Pamiiri mäestikus asuv 6218-meetrine mägi hakkab edaspidi olema lihtsalt Läti mägi, teatab Leta viitega AFP-le. Sel kuul on plaanis Tadžikistani presidendi Emomali Rakhmoni visiit Lätti.

Nõukogude Läti nime sai mägi 1960ndatel, kui Läti mägironijate grupp oli esimene, mis mäetippu jõudis.

«Nõukogude ajal võtsid paljud mägironijad seda tõusu, kuid pärast Tadžikistani iseseisvumist on soovijate arv langenud,» selgitas Tadžikistani mägironimisfirma juht Rano Sabirova.

2005. aasta 1. augustil jõudis mäetippu grupp Läti mägironijaid, kes mitteametlikult nimetasid mäe ümber ja paigaldasid sinna tahvli kirjaga «Latvija».

Pamiiris on ka mitmed teised mäetipud uue nime saanud. 7134-meetrine Lenini mäetipp nimetati 2006. aastal ümber Tadžikistani iseseisvuse mäeks. Revolutsiooni mägi kannab nüüd Pärsia õpetlase järgi Avicenna nime.

Nõukogude aja nostalgiast kantud alpinistid võivad rahulikud olla, mitmed mäetipud kannavad siiani vana nime, nagu näiteks 6233-meetrine Nõukogude Ohvitserid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles