The Guardian paljastas Süüria presidendi e-kirjad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad ja ta abikaasa Asma al-Assad
Süüria president Bashar al-Assad ja ta abikaasa Asma al-Assad Foto: SCANPIX

Briti väljaanne The Guardian teatas eile, et sai enda valdusse umbes 3000 Süüria presidendi Bashar al-Assadi ja ta abikaasa Asma al-Assadi isiklikku e-kirja.

Elektronkirjade hulgas oli ka neid, mis näitasid, et al-Assad sai Iraanist näpunäiteid rahvaülestõusu mahasurumiseks.

Osades e-kirjades näitab Süüria president oma suhtumist riigi demokratiseerimisse. Al-Assad irvitab kirjas, et ta andis küll lubadusi, kuid tal ei ole plaaniski midagi muuta. Ta kirjutab parteisid, valimisi ja meediat puudutavatest võltsseadustest.

Ka mainib al-Assad oma kirjades Homsi, mis sai kuulsaks demokraatia pooldajate ülestõusu ja selle mahasurumisega. Kirjadest paljastub, et Süüria president oli teadlik välismaiste ajakirjanike kohalolekust Homsis. Möödunud aasta novembris andis ta käsu seal jõumeetmete kasutamiseks.

Al-Assad saatis ühele oma nõunikule lingi Youtube`i videole, milles ilgutakse Homsi pommitamise üle.

Aasta kestnud rahvaülestõusus on hukkunud üle 8000 inimese.

Briti väljaandeni jõudnud elektronkirjad näitavad, et al-Assadil on siseringis varjatud nõunikevõrgustik, kellega ta suhtleb, eirates nii oma võimsat suguvõsa kui Süüria valitsusliikmeid.

Kuid enamik e-kirju ei puuduta Süüria presidendi poliitikat, vaid eraelu. Kirjadest paljastub pilt, kuidas Süüria esipaar ostab intenetist luksukaupu, samal ajal aga surub armee rahvaülestõusu veriselt maha.

E-kirjadest paljastus näiteks fakt, et Süüria esileedi kulutas Pariisist tellitud eksklusiivsele mööblile ja küünlajalgadele üle kümne tuhande euro.

Süüria president aga saatis tahvelarvutist oma sõpradele linke huumorilehekülgedele ning tellis muusikat USA iTunesi internetiteenusest.

The Guardiani ajakirjanike sõnul said nad Süüria presidendi erakirjavahetuse opositsiooniaktivistide käest ning on veendunud, et kirjad on autentsed. Samas aga ei olda siiski selles suhtes 100 protsenti kindlad.

Kuid kirjade juures on ka eraeluga seotud perefotosid, mis nende kirjade autentsust mingil määral kinnitavad.

The Guardian kontakteerus ka isikutega, kes need e-kirjad neile edastasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles