«See on naisi alandav ja pisendav ega sobi kindlasti kohtutöö konteksti.» Kohtute direktori Elari Udami vabandus ei ole mitmete jaoks piisav (7)

Elu24
Copy
Elari Udami ametiaeg kestab viis aastat.
Elari Udami ametiaeg kestab viis aastat. Foto: Justiitsministeerium

Reede õhtul tuli ilmsiks, et Eesti kohtute direktor saatis naiskollektiivile ebasobiva naistepäeva õnnitluskaardi. Nüüd on mees pikemalt sellega seoses oma Facebookis sõna võtnud ning skandaal lõi inimesed kahte leeri. «Võimalik, et enne kaardi valimist tuleks siiski veidi paremini läbi mõelda, kes saadab kellele ja mis puhul,» leidis üks ringkonnakohtu kohtunik.

Reede õhtul saabus «Kuuuurija» toimetusele pikantne vihje. «Eesti kohtute direktor Elari Udam saatis Harju maakohtu naiskollektiivile naistepäevaks lilled ja kaardi, millel on peal suur peenis,» rääkis helistanud meesterahvas.

«Naistepäeval õnnitluskaart viis naispere täiesti endast välja!» Harju maakohtu kohtunikud on täna õhtuse seisuga teinud justiitsministeeriumisse ka ühispöördumise ning soovivad Udami käitumisele ametlikku hinnangut.

Täna avaldas Elari enda Facebooki seinal eile ilmunud artikli kohta arvamust ning selgitas oma käitumist.

«Kuna artikkel on kontekstist välja rebitud ja mulle on halvatähenduslikult omistatud ideid ja mõtteid mida seal polnud, siis lisan oma pöördumise kolleegide poole originaalina,» alustas Elari ning esitas enda pöördumise Harju maakohtu naispere poole. 

«Iga aasta 8.märtsil on pisut teisti, kui ülejäänud päevadel. Mehed üldjuhul pööravad ekstra tähelepanu oma kallitele kaasadele, naiskolleegidele ja üldisemalt. Miks see nii on? Kui naistepäeva taustaks on võrdsete võimaluste taotlus, siis kuidas toetab seda ideed soopõhine eritähelepanu ühel päeval aastas?» tõstatas Elari küsimuse.

Elari arvates on algne idee meie kultuuris lihtsalt suuresti kadunud ja äkki jäi alles ainult meeste egoistlik soov olla mehed. «Mees saab olla mehe rollis ainult niivõrd, kuivõrd naine saab olla naise rollis,» selgitab ta.

«Üldise kujunenud arvamuse kohaselt on naised kaunimad kui mehed (ei vaidle vastu) ja huvitav on vaadata kuidas on naisi kujutatud kunstis. Minu jaoks isiklikult oli väga põnev tutvuda Joan Miró loominguga, kelle maalidel ja skulptuuridel on väga palju kujutatud naisi. Tema teosed on julged ning väljendavad eneseväljendust, loomingulisust ja vabadust. Tema teosed on ehmatavalt erisugused, aga ometi on nad kaunid, paeluvad ja põnevad. Kas pole mitte naised targad, huvitavad, erilised ja müstikat täis? Minu meelest on, ja see on nii äge ning teeb elamise elamisväärseks!» selgitab ta.

Allolev pilt, mille Elari Harju maakohtu naiskollektiivile naistepäeva puhul saatis, on Joan Miró skulptuurist «Naine ja lind» Barcelonas.

Elari Udami saadetud naistepäeva õnnitlus.
Elari Udami saadetud naistepäeva õnnitlus. Foto: Erakogu

«Kuivõrd sain vihjeid, et osad kollegid olid solvunud lisatud pildi peale, siis saatsin ka vabandava kirja,» avaldas ta, ning jagas kirja sisu samas Facebooki postituses.

«Head kolleegid, eilse naistepäeva õnnitluse järgselt on minuni jõudnud info, et osad inimesed tundsid ennast solvatuna sellele lisatud pildi pärast. Tunnistan ausalt, et ma ei mõistnud solvumise põhjust, sest mul ei olnud ühtki kõrval- ega allmõtet, vaid siiras soov õnnitleda. Nii nagu ka tekstis kirjas.»

Pilt sai Elari sõnul valitud tunnustatud kunstniku loomingust ning peale siira ja põneva ilu ei näinud tema selles pildis enamat.

«Aastaid tagasi konkreetse kunstniku muuseumi külastades liigutasid tema teosed mind tõeliselt. Kuigi sürrealistlikud, on need minu silmis põnevad ja ilusad. Toona mõistsin, et ilu on uskumatult hoomamatu nähtus, hoolimata sellest mida standardid ette sunnivad,» seletas Elari pildi valikut.

«Siiski veelkord pilti teise pilguga vaadates ma mõistan, et solvumiseks võiks olla alust. Seetõttu on mul väga paha tunne, et pilti valides rohkem ei mõelnud,» vabandas Elari, lisades, et on teadlik, et justiitsministrile on tema suhtes kaebus esitatud. «Eks siis jään ootama õiglast hinnangut,» lisas ta lõpetuseks.

Facebooki kommentaariumis on küll ka meest ja tema teguviisi toetavaid kommentaare, aga selgus ka, et mitte kõik naised ei suuda Elari selgitust mõista ega tema poolt olla.

Ringkonnakohtu kohtunik Janika Kallin kommenteeris, et tegelikult taandub kõik ametisuhuse ABC-le. «Võimalik, et enne kaardi valimist tuleks siiski veidi paremini läbi mõelda, kes saadab kellele ja mis puhul,» kirjutas naine.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles