OH KUUSEPUU ⟩ Valga tänavune jõulupuu tekitab kohalike seas poleemikat. «Valla uus pudelihari!» (3)

Ketlin Kruse
, reporter
Copy
Valga tänavune jõulupuu, milleks on ebatsuuga, toodi linnast.
Valga tänavune jõulupuu, milleks on ebatsuuga, toodi linnast. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Tule taevas appi!» võtab Valga kodanik vaatepildi lühidalt kokku. Facebooki grupist näib, et Valga tänavune jõulupuu valmistab rahuliku jõulutunde toomise asemel kohalikes nördimust. «Kokkuhoid on muidugi hea asi küll, aga no selline äbarik seisab väljakul, see on juba häbiasi.»

Ülemöödunud nädalal kirjutas Lõuna-Eesti Postimees, et Valga keskväljakule jõudis tänavune jõulupuu – ebatsuuga.

Facebookis Valga kogukonna grupis on jõulupuu tekitanud tulise vaidluse. «Tule taevas appi!» võtab üks vaatepildi lühidalt kokku. «Kuidagi õnnetu on... ühelt poolt nagu ei olegi.»

Kohalikud ei ole end puu kritiseerimisega sugugi tagasi hoidnud. «Paras peldik on see kuusk», «Iseloomustab Valga linna», «Valla uus pudelihari», «Mõttetu närts», «Mul on luud ka kodus ilusam kui see kaktus Valgas».

Siiski leidub ka neid, kes tänavuse jõulupuu üle ei kurda. «Mis tal viga on?» küsib üks. Teine tõdeb, et ilu on vaataja silmades. «Kuusk on väga ilus ja maitsekas oma tuledes. Olgem ometi kenamad ja armastage oma kodulinna,» paneb kohalik kaaslinlastele südamele.

Valga tänavune jõulupuu.
Valga tänavune jõulupuu. Foto: Facebook

Mitmed kohalikud nendivad kommentaariumis, et kuigi kokkuhoid on hea, siis jõulupuu koha pealt ei tasuks seda siiski teha. «No niimoodi küll ei tohtinud teha, kokkuhoid on muidugi hea asi küll, aga no selline äbarik seisab väljakul, see on juba häbiasi,» kirjutab üks. «Kui on tahtmine raha kokku hoida, siis miks ei võiks kasutada kultuurimaja ees kasvavat kuuske. Ta on kasvanud juba piisava kasvuga. Ja kaunistatult võiks ta kesklinnas, kõigile nähtaval, meid rõõmustada mitmeid aastaid. Saaks raha hoopis uute ehete peale raisata.»

Kommentaariumis on välja käidud suisa idee korraldada korjandus. «Aga teeme korjanduse ja nädalaga sebime uue kuuse,» tegi keegi ettepaneku.

Lõuna-Eesti Postimehele rääkis Valga vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Elisabeth Tõnisson, et jõulupuu pärineb Kalevi tänavalt ühe eramu aiast. «Omanik pöördus meie haljastusspetsialisti poole, et mahavõtmiseks abi saada. Aga kui spetsialist seda vaatama läks, sai kohe selgeks, et see sobib ideaalselt meie jõulupuuks. Niimoodi see kokkulepe saigi tehtud.»

Facebooki postituse all väidab üks Valga elanik, et puu pärineb just tema hekist. «Lasin hekist selle s**a viia, kevadeks oleks kuiv olnud. Linn maksta ei tahtnud, maksin ise 50 peale.» Lõuna-Eesti Postimehele ütles kommunikatsioonijuht Tõnisson, et puu eest vald maksma ei pidanud. Seda põhjusel, et omanik tahtis nagunii sellest lahti saada.

Kõige kenam jõulupuu

Elu24-le sõnad Valga vallavalitsuse kommunikatsioonijuht Elisabeth Tõnisson, et tagasiside jõulupuu kohta on olnud vägagi positiivne. «Vallavalitsusele on kirjutatud, et seekord on tegu kõige kenama jõulupuuga,» nentis Tõnisson. «Ilu on vaatajate silmis ja fotod on petlikud.»

Tõnissoni sõnul ei vasta tõele väide, et puu eest pidi kodanik ise raha välja käima. «Kunagise ulatusliku tüvevigastuse tõttu soovis pererahvas puu raiuda. Puu omanik ja vald jõudsid peale põgusaid läbirääkimisi kokkuleppele, et sellest ebatsuugast võiks saada Valga linna jõulupuu selle aastal. Kokkulepe ei toonud kummalegi osapoolele kaasa rahalisi kohustusi üksteise ees. Kasvukujule on vaid veidi mõju avaldanud piirdeaia lähedus, ühest kohast alumised oksad pisut lühemad.»

Vaata galeriist, kuidas Valga jõulupuu keskväljakule jõudis!

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles