LUKUS! ⟩ Selgus linn, kus toimub järgmine Eurovisiooni lauluvõistlus (3)

Getter Trumsi
, Tegevtoimetaja
Copy
Tänavusel Eurovisioonil esindas Suurbritanniat TikTokis tuntuks saanud Sam Ryder, kes tuli Ukraina järel teiseks.
Tänavusel Eurovisioonil esindas Suurbritanniat TikTokis tuntuks saanud Sam Ryder, kes tuli Ukraina järel teiseks. Foto: Www.imago-images.de/Scanpix

Olgugi et Eurovisiooni lauluvõistluse võitis tänavu Ukraina, on suurejoonelise ürituse korraldamine usaldatud Suurbritanniale. Reedel selgus ka linn, mis selle au endale saab. 

Suvel avaldati Eurovisiooni lauluvõistluse ametlikul veebilehel, et Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) tegi lõpliku otsuse, et Ukrainas vältava sõja tõttu ei ole 2023. aasta lauluvõistlust võimalik Ukrainas korraldada.

Eelkõige on langetatud otsuse taga EBU kohustus tagada kõigi üritusel töötavate ja osalevate inimeste ohutus ja turvalisus, mille planeerimisega korraldajariigis tuleb alustada esimesel võimalusel.

«Eurovisiooni lauluvõistluse korraldamisega on seotud vähemalt 10 000 inimest ning pealtvaatajateks oodatakse veel vähemalt 30 000 fänni üle maailma. Nende heaolu on meie peamine mure,» rõhutas EBU oma teates.

Lauluvõistluse korraldajaks määrati Ukraina järel teiseks jäänud Suurbritannia. 7. oktoobril selgus, et järgmine Eurovisioon toimub Liverpoolis!

EBU avaldas, et linn tegi tugeva pakkumise, mille käigus uuriti lisaks teistele kriteeriumitele muuhulgas sündmuskoha hooneid, võimalust majutada tuhandeid külalisdelegatsioone, meeskonda, fänne ja ajakirjanikke, infrastruktuuri ja võõrustajalinna plaane kajastada Ukrainat kui 2022. aasta lauluvõistluse võitjat.

Liverpoolile pakkus konkurenti Šotimaal asuv Glasgow.

Viimati korraldas Suurbritannia Eurovisiooni 25 aastat tagasi. Eurovisioon toimub 2023. aasta mais, poolfinaalid on eetris vastavalt 9. ja 11. mail ning finaalõhtu on eetris laupäeval, 13. mail.

Ukraina ei olnud rahul

«Ukraina ei nõustu EBU otsuse olemusega, kuna meiega ei arutatud kõiki võimalusi,» protesteerisid ukrainlased Ukraina riikliku uudisteagentuuri Ukrinform vahendusel ning nõudsid mõned kuud tagasi täiendavaid läbirääkimisi kõigi osaliste nõudmistele vastava lahenduse leidmiseks, et nad saaksid ise Eurovisiooni korraldada.

«Nõuame [EBU-lt] otsuse muutmist, sest usume, et suudame täita kõiki võetud kohustusi, nagu oleme korduvalt EBU-le rõhutanud,» seisis avalduses, millele olid alla kirjutanud Ukraina kultuuri- ja infopoliitikaminister Oleksandr Tkatšenko, rahvusringhäälingu (UA: PBC) nõukogu esimees Mõkola Tšernotõtskõi ning Eurovisiooni lauluvõistluse võitjad Ruslana (2004), Jamala (2016) ja Oleh Psjuk Kalush Orchestrast (2022).

Üks Eurovisiooni edukamaid riike

2022. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse Torinos võitis Ukraina esindaja Kalush Orchestra looga «Stefania» ülekaalukalt 631 punktiga. Teise koha saavutanud Suurbritannia sai 466 punkti ning kolmandale kohale platseerunud Hispaania 459 punkti.

Ukraina on Eurovisiooni lauluvõistluse ajaloo üks edukamaid riike, olles osalenud 17 korda ja jõudnud 16 korral ka finaali.

Ukraina on Eurovisiooni lauluvõistluse võitnud kolmel korral. 2004. aastal pani võistluse kinni Ruslana lauluga «Wild Dances», 2016. aastal võitis Jamala looga «1944» ning neile lisandus 2022. aastal võitnud Kalush Orchestra lauluga «Stefania».

Kahel järjestikusel korral ehk aastatel 2007 ja 2008 saavutas Ukraina lauluvõistlusel teise koha.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles