AMETLIK ⟩ Selgus kuninganna Elizabeth II surma põhjus (5)

Merilyn Närep
, Päevatoimetaja
Copy
Elizabeth II
Elizabeth II Foto: AFP/SCANPIX

Šotimaa riiklik arhiiv avaldas neljapäeval tunnistuse, kus selgub kuninganna Elizabeth II surma põhjus, vahendab BBC.

Surmatunnistuse väljavõtete kohaselt suri kuninganna Elizabeth II vanadusse. Seal öeldakse, et ta suri 96-aastaselt 8. septembril Šotimaal Balmorali lossis kohaliku aja järgi kell 15.10.

Šotimaa riiklik arhiiv avaldas tunnistuse neljapäeval. Dokumendile kirjutas alla kuninganna tütar printsess Anne. Surma registreeris 16. septembril Šotimaa peasekretär Paul Lowe.

Elizabeth II surmatunnistusel on ka tema isa kuningas George VI ja ema Elizabeth Bowes-Lyoni nimi.

Mis 8. septembril juhtus?

Buckinghami palee teatas 8. septembri õhtupoolikul, et Elizabeth II arstid olid tema tervise pärast mures ning kuninganna lapsed olid teel Balmorali lossi Šotimaal, kus monarh viibis tohtrite kõrgendatud järelevalve all.

«Pärast tänahommikust täiendavat hindamist muretsevad kuninganna arstid Tema Majesteedi tervise pärast ja soovitasid jääda tal meditsiinilise järelevalve alla,» öeldi ametlikus avalduses, kuid lisati, et kuninganna tundis ennast Balmoralis mugavalt.

96-aastase kuninganna tervis pani inimesi muretsema juba mõni päev varem, kui ta võttis 6. septembril Šotimaal Balmorali lossis vastu konservatiiv Liz Trussi, kelle ta kinnitas Briti uueks peaministriks.

Kohtumisest avaldati fotod ja oli näha, et kuninganna oli hea tervise juures ja naeratav, kui ta Trussile kätt andis.

Üks detail tegi fotosid näinud inimesed aga murelikuks. Nimelt oli monarhi paremal käel näha tumedat lillakat laiku. Twitteris arutati, mis laik see kuninganna käel olla võib. Osa arvas, et Elizabeth II võis kukkuda ja veresoonte vigastada saamisest tekkis lilla laik. Veel pakuti, et ta käsi võis olla kipsis ja see on kipsi jälg või talle oli pandud kanüül. «Kas kuninganna on ikka hea tervise juures? See laik ta käel teeb murelikuks,» tundsid inimesed muret.

Tervisemuresid varemgi

Suvel kirjutasime, et kuninganna Elizabethil oli halveneva tervise tõttu vähem tööülesandeid ning mitmest ametlikust üritusest oli ta just halva tervise tõttu kõrvale jäänud. Suvel muudeti suisa kuninganna ametijuhendit esimest korda üle kümne aasta – vähendati kohustusi, mida 96-aastane pidi täitma.

Tänavu maikuus avas prints Charles ametlikult Suurbritannia parlamendi. See oli esimene kord peaaegu 60 aasta jooksul, kui tema ema tseremoonial ei osalenud.

Möödunud aasta sügisel ütles prints Charles ajakirjanikele, et ta ema on hea tervise juures. «Tänan küsimast, ta on hea tervise juures. Samas on ta juba 95-aastane ja selles vanuses ei ole enam nii lihtne kui varem. Olen 73-aastane ja juba minu vanuses on probleeme,» sõnas prints Charles ajakirjanikele.

Kuningliku pere eksperdi Daniela Elseri sõnul oli kuninganna Elizabeth, kelle abikaasa Philip suri möödunud aasta aprillis 99-aastaselt, viimase aastaga silmnähtavalt muutunud. «Muutus on tõeliselt ehmatav. 12 kuuga on kuninganna palju kõhnemaks jäänud ja üldiselt justkui kahanenud.»

Ehkki kuninganna tervis oli eriti kiivalt luubi all just pärast tema armastatud abikaasa prints Philipi lahkumist, olid spekulatsioonid tervisemurede kohta ajakirjanduse veergudel olnud varemgi.

Juba 2017. aastal, mil kuninganna ei osalenud tavapärasel uusaasta jumalateenistusel, kuna ta polnud külmetushaigusest paranenud, arutleti selle üle, et monarhi tervislik seisund võib olla arvatust halvem. See oli esimene kord 28 aasta jooksul, kui Elizabeth oli sunnitud kõrvale jääma jõulujumalateenistusest.

Ka 2018. aastal teatas Briti kuningakoda, et kuninganna Elizabeth II ei osale katedraalis erijumalateenistusel, kuna ta tervis on halvenenud. Toona arvati, et valitseja tervise halvenemise põhjustas kuum ilm.

2019. aastal loobus kuninganna autojuhtimisest avalikel teedel, olles siis 92-aastane. Eakas kuninganna pidi järele andma oma julgeolekunõunike nõudmistele. Nõunikud asusid arutama sõiduga kaasnevaid ohtusid pärast seda, kui kuninganna abikaasa prints Philip Norfolkis liiklusõnnetuse tekitas.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles