Taimo Toomast esmakordselt kopsusiirdamisest: see on suur ime, mul olid mõned kuud jäänud...

Ketlin Kruse
, Reporter
Copy
Vilja Toomast ja Taimo Toomast.
Vilja Toomast ja Taimo Toomast. Foto: Priit Simson

Pea kaks kuud on möödas sellest, kui ravimatut kopsuhaigust põdev Taimo Toomast läbis kopsusiirdamise operatsiooni. «See on suur ime, et sobiv kops leiti,» rääkis ooperilaulja ja pedagoog saates «Ringvaade».

Juuli keskpaigas teatas Vilja Toomast Facebookis, et tema abikaasa, ooperilaulja ja pedagoog Taimo Toomast läbis kopsusiirdamise operatsiooni.

«Mina ja Taimo tahame teada anda, et 15. mail toimus Tartu Ülikooli kliinikumis operatsioon, mille käigus siirati Taimole uued kopsud,» kirjutas Vilja ühismeedias ja lisas, et operatsioon kulges edukalt. «Kuigi taastumine operatsioonist võtab aega, kõnnib Taimo juba oma jalgadel,» märkis ta. Abikaasa tõdes, et sündis ime, kuna Eestis pole kopse siiratud üle aasta.

Neljapäeva õhtul külastasid nii Vilja kui Taimo «Ringvaate» stuudiot. «See on suur ime, et leiti sobiv kops, sest seda juhtub haruharva. Mul oli kaks kuud kuni pool aastat jäänud,» rääkis mees kalkvel silmadega. Kuigi esialgu öeldi, et ta peab pärast kopsude siirdamist jääma kolmeks kuuks haiglasse, oli Taimo kuu aega hiljem juba kodus. «See oli mullegi üllatuseks, et nii kiirelt jalgadele tõusin,» nentis ta ja lisas, et motivatsiooni andsid nii füsioterapeudid kui mõte koju saamisest.

«Mõtlesin, et äkki see jääb viimaseks korraks»

Aastaid ravimatu kopsuhaigusega võidelnud Taimo tunnistas, et viimase aasta üritustel mõtles ta alatihti, et see võib jääda tema viimaseks korraks. «Mõtlesin, et äkki on viimane kord või viimased jõulud. Aga tahe võidelda oli nii suur.» Kõige selle juures valutas mees aga veel südant lähedaste pärast, kes seda võitlust pidid kõrvalt nägema.

Vilja Toomast ja Taimo Toomast
Vilja Toomast ja Taimo Toomast Foto: Madis Sinivee

«Valus on vaadata, kuidas kallis inimene hääbub iga päevaga,» kinnitas abikaasa Vilja. «Aga ei olnud aega emotsioonitseda, sest pidi lihtsalt hakkama saama ja kohati kahe eest mõningaid asju tegutsema.»

Muusik tunnistas, et ei mäleta, kuidas enne operatsiooni hingata oli, ent praegu, kui hommikul pudeliga hingamisharjutusi teeb ja kopsud õhku täis tõmbab, on see üks võimas tunne.

Taimo meenutas ka päeva, mil saatuslik telefonikõne tuli. «Ühel hommikul tuli haiglast kõne, et kopsud on leitud. Ütlesin, et pean mõtlema, ja helistasin Viljale,» tunnistas ta. Kelle kopsud talle siirati, muusik ei tea. «Tegemist on delikaatsete andmetega, aga mulle öeldi, et kopsud tulid Skandinaaviast,» sõnas mees. 

Intervjuu lõppedes tõdes Taimo, et peab end järgnevatel kuudel väga hoidma. Tema südamesooviks on aga tulevikus oma ameti juurde naasta: «Kunagi tahaks jälle ooperit proovida.»

Sel nädalal jagas Vilja Facebookis armsat videoklippi, kus Taimo lapselapsega rannas suverõõme nautis. «Taimo ja tema armas lapselaps tõsiste suviste tegemiste hoos!» seisis tehtud postituses. Elu24-le lisas toona Vilja, et kuigi abikaasa taastub jõudsalt, siis selles varajases faasis ei saa midagi kindlat öelda. «Praegu läheb hästi, nii nagu peab, ja loodame, et nii ka jääb,» sõnas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles