UUS REKORD ⟩ Eesti naised tegid maailma raskeimal aerutamismaratonil ajalugu (1)

Annaliisa Köss
, reporter-toimetaja
Copy
Anette Baum ja Linda Tetsmann Kanadas toimunud Yukon River Quest aerutamismaratoni finišis.
Anette Baum ja Linda Tetsmann Kanadas toimunud Yukon River Quest aerutamismaratoni finišis. Foto: Aldis Toome

22.-25. juunini toimus Kanadas 22. korda maailma raskeim aerutamismaraton Yukon River Quest pikkusega 715 km, mille Eesti naiste kahesüst läbis oma paadiklassi rajarekordiga 43 tundi 44 minutit ja 39 sekundit.

«715 km sai tehtud,» rõõmustavad maailma raskeimal aerutamismaratonil oma paadiklassis rajarekordi teinud Linda Tetsmann ja Anette Baum ühismeedias. Naised läbisid Kanadas Yukoni jõel kaheses süstas aerutades 715 km ajaga 43 tundi 44 minutit 39 sekundit.

Ametlikud tulemused kinnitavad, et Eesti naised on 147 osaleja seas üldarvestuses saanud 8. koha. Ühtlasi garanteerisid nad sellega endale võidu naiste arvestuses.

Esimesi muljeid jagavad nad väikeses videoklipis, kus tunnistavad, et kogetu oli veel võimsam kui nad ette kujutasid. «Lihtsam kui Gauja XXL (Euroopa pikim aerutamismaraton – toim), aga väljakutseid oli omajagu,» ütleb Tetsmann kavala muigega. 

Küsimusele, kas järgmisel aastal on nad Yukonil tagasi, kõlab vastus: «Kui vähegi võimalik, siis ikka!»

Suur vesi keset metsikut loodust

Möödunud aasta detsembris TV3 uudistesaatele «Seitsmesed» antud intervjuus ütles Tetsmann, et teda paelub enim sealne suur vesi, kuna jõgi on kohati suisa 2 km lai. Lisaks sellele on kõikidel osalejatel võimalik tunda metsiku looduse võlu, tohutuid temperatuurierinevusi, mis ulatuvad koguni 30 kraadini, ning kohata kaldapealsetel nii karusid kui põtru.

Ettevalmistuse hulka kuulus 310 km pikkune maraton

Tänavu aprilli lõpus võtsid naised osa ka Euroopa pikimast aerutamismaratonist Lätis Gauja jõel, läbides 310 km pikkuse distantsi 30 tunniga. Võistluse eesmärgiks oli testida nii enda kui varustuse valmisolekut 715 km pikkuseks maratoniks.

«Me tahame kogeda, kuidas ennast rohkem proovile panna, et oma piire kombata. Eriti meeldib meile see tunne pärast seda, kui oled sellise distantsi läbinud. See on nii vinge!» jagas Tetsmann «Seitsmeste» stuudios maikuus kirest aerutamise vastu rääkides. 

Baumi sõnul oli 715 km läbimise eesmärk 47 tundi. Vaata fotosid stardist siit!

Osales üheksa eestlast

Lisaks Tetsmannile ja Baumile osales Yukon River Quest võistlusel veel seitse eestlast, kellest osa on maailma raskeima aerutamismaratoni ka varem läbinud. Väljakutse oli enda jaoks vastu võtnud ka telesaatejuht Marek Lindmaa. Loe lähemalt siit

Eestlased olid Kanadas võidukad, sest lisaks naiste üldvõidule toodi koju ka üldarvestuse 3. koht. Taas kord kaheses süstas aerutasid Indrek Kermon ja Andres Kaju end finišisse 40 tunni 5 minuti ja 44 sekundiga.

Elu24 püüdis naistega ka ühendust saada, kuid suure ajavahe ja kehva levi tõttu sealses piirkonnas ei ole see kahjuks õnnestunud. 

«Telefonilevi, internetti, elektrit ja kanalisatsiooni siin ei eksisiteeri, aga värske õhk, ilusad vaated, rahu – JAH!» jagasid nad paar päeva enne katsumuse algust oma Facebooki lehel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles