SOTSIAALMEEDIA KIHAB ⟩ USA ülemkohtu otsus võtta naistelt põhiseaduslik õigus otsustada abordi üle tekitab inimestes furoori (2)

Merilyn Närep
, Päevatoimetaja
Copy
Foto: Reuters / Scanpix

USA ülemkohus võttis 24. juunil naistelt põhiseadusliku õiguse otsustada abordi tegemise üle. Otsus ajas aga sotsiaalmeedia kihama. 

Tegemist on ülimalt vastuolulise otsusega, mis rebib tükkideks pool sajandit kehtinud konstitutsioonilise kaitse ühel kõige vastuolulisemal ja vihaselt võideldud teemal Ameerika poliitilises elus.

Konservatiivide enamusega kohus tühistas ajaloolise 1973. aasta otsuse Roe versus Wade, mis sätestas naiste õiguse abordile ning andis osariikidele loa ise otsustada, kas lubada või keelata vastavat protseduuri.

USA endine president Barack Obama mõistis täna kohtu otsuse jõuliselt hukka, nimetades seda rünnakuks põhivabaduste vastu. «Täna ei pööranud ülemkohus ümber mitte ainult pea 50 aastat pretsedenti, vaid pagendas kõige sügavamalt isikliku otsuse, mida keegi saab teha, poliitikute ja ideoloogide kapriiside nimel - rünnates miljonite ameeriklaste põhivabadusi,» säutsus demokraadist Obama.

Oma pahameelt väljendas ka Gucci bränd, postitades Instagrami pildi. «Gucci jääb vankumatuks oma veendumuses, et juurdepääs reproduktiivtervishoiule on põhiline inimõigus. Kui Gucci asutas 2013. aastal kampaaniat «CHIME FOR CHANGE», võttis ettevõte endale kohustuse kasutada oma häält ja ressursse ülemaailmses võitluses soolise võrdõiguslikkuse eest. Täna ja iga päev jätkame võitlust naiste õiguste ja vabaduse eest kõigile,» kirjutati postituses. 

«Ma jätkan võitlust,» sõnab Ameerika näitleja Elizabeth Banks videopöördumises. «On väga raske, kui su riik ütleb, et sinu elu pole tähtsam, kui mõned jagunevad rakud. Kõik, kes tunnevad end kurvalt, teadke, et te pole üksi!»

«Ülemkohtu otsus võtta meilt valikuõigus on südantlõhestav ja ennekuulmatu. Me peame jätkama võitlust. Jätkama hääletamist. Jätkama annetamist. Jätkama meie hääle kuuldavaks tegemist,» kirjutab muusik Meghan Trainor.

«Mul on täna süda valus. Mul on süda valus inimeste pärast, kes just kaotasid põhiõiguse teha oma keha kohta teadlikke otsuseid,» jagab oma mõtteid Ameerika endine esimene leedi Michelle Obama. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles