FOTOD JA VIDEOD ⟩ Seltskond, muusika ja lõke! Just nii ägedalt tähistasid eestlased jaanipäeva

Elu24
Copy

Kauaoodatud jaanipäev on lõpuks kohal ning pole vist eestlast, kes ühel või teisel moel seda pikka nädalavahetust ei tähistaks. Elu24 toob teieni vägeva ülevaate jaanipäeva pidustustest üle Eesti, nii suurtest kui väikestest. 

Kui jaanipäeval on ilus ilm, siis tuleb see veeta väljas. Olgu see siis suurema seltskonnaga kuskil jaanipeol või pere keskel koduhoovis. Igaüks võib valida endale meelepärase viisi jaanipäeva veeta. Siinkohal toome aga ühe toreda ülevaate erinevatest jaanipidustustest üle Eesti. 

Kuidas sinu jaanipäev möödub? Jaga enda jaaniõhtu pilte ja videoid ning saada need Elu24 toimetuse e-mailile aadressil toimetus@elu24.ee.

Head ja turvalist jaani! 

Narva-Jõesuus kogunes rahvas Hele parki, kus muusika pandi mängima kell seitse õhtul. Siis esinesid folklooriansambel Suprjadki ja Vladimir Tšerdakov. Kell üheksa süüdati jaanituli ja lavale astus bänd Dochka Bossa. 

Kell üksteist jätkus pidu diskoga!

Alumisel videol on näha folklooriansambli esinemine.

Narva jaaniõhtu algas Pähklimäel 23. juuni õhtul kell 20.00. Laval esines kohalik põrandaalune bänd m.o.r.a, mida kuuleb allolevas videos.

Elvas peeti jaanipidu juba 22. juunil ja seda koos ansabli Pihlap ja Punder Bänd. Õhtut juhtis Alik Säde ning muidugi süüdati ka jaanilõke. Pidustused toimusid Elva lauluväljakul ning üritus oli tasuta.

Muljeid ja jaanimeeleolu Elvast toob teieni Elu24 reporter Triin Roos.

Põlvamaal on ühes koduhoovis aga selline äge jaanituli! Elu24 kinnitati, et keegi jaanitule süütamisel viga ei saanud ning naine pildil oli selleks hetkeks juba toidulaua juures.

Üks Põlvamaa jaanituli enne süütamist.
Üks Põlvamaa jaanituli enne süütamist. Foto: Erakogu

Läänemaal oli mitu korralikku jaanituld. Üks neist pandi põlema juba üsna varakult. Aga samas pole jaanipäeval erilist vahet, sest väljas pimedaks praktiliselt ei lähegi. 

Jaanitüli Suure-Lähtrus, Läänemaal.
Jaanitüli Suure-Lähtrus, Läänemaal. Foto: Erakogu
Jaanituli Kirna külas, Läänemaal.
Jaanituli Kirna külas, Läänemaal. Foto: Erakogu
Jaanipäev Tallinnas, Rocca al Mare vabaõhumuuseumis, oli traditsiooniline. Osadel inimestel olid seljas rahariided ning kõige julgemad hüppasid ka üle lõkke. 
Lääne-Virumaal, Kadrina laululaval esines jaanirahvale Smilers. Muidugi süüdati ka kõrge jaanilõke. 
 
Saue jaanituleplatsil oli väga tähtsal kohal peorahva turvalisus. «Saue jaanilõkke ümbruses kasvanud rohi sai meie vabatahtlike poolt märjaks kastetud ning pidu kestab edadi hommikuni! Ohutut jaanipäeva kõigile!» soovisid Saue vabatahtlik tuletõrjeühing. 
 
Lääne-Virumaal Viinistult 5 km üle vee asub Mohni saar. Saarel ei tohi lõket teha, sest seal oli paar aastat tagasi tulekahju. Pärast seda on lõkke tegemine keelatud. Elu24 reporteri Annaliisa sõnul oli aga jaanitule asenduseks päike.

Jaanipäev Mohni saarel, kus lõket teha ei tohi.

Erakogu

Ühe perekonna jaanipäev möödus Noarootsis selliste vahvate emotsioonide saatel.
 

Jaanipäev Noarootsis.

Erakogu

Hiiumaal peetakse jaanipäeva mitu päeva. Näiteks süüdati Sarve poolsaarel olev jaanituli juba 23. juunil. Kärdla jaanituli, mille üks lõbus seltskond kaks päeva varem põlema pani (loe lähemalt SIIT), peaks plaanipäraselt uues kuues leegitsema 24. juunil.

Pärjad, pärjad, pärjad. Paljud kaunid eestlannad ehtisid end jaanipäeva puhul jaanipärjaga. Siit mõned imeilusad näited pärgadest ja nende kandjatest, mis ühismeedias jagati. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles