Millal vajab inimene laktoosivabasid tooteid?

Alma
Copy
Foto: Alma

Viimastel aastatel on piimatoodete letti ilmunud aina enam laktoosivabasid alternatiive ning erilisi tooteid tarbivad usinasti ka inimesed, kellel traditsiooniliste piimatoodete osas meditsiinilist vastunäidustust pole. Miks on mõningates piimatoodetes laktoos ja mõningates mitte ning kellele laktoosivabad tooted sobivad?

Viimaste andmete põhjal on arvatud, et Eestis esineb primaarset laktoositalumatust umbes 20–30% elanikkonnast. Ent paljud neist pole sellest teadlikud, kuna nad ei tarbi piimatooteid nii suurtes kogustes, et neil vaevusi tekiks.

,,Oleme viimastel aastatel laiendanud Valio laktoosivabade toodete valikut, et piimasaadused oleksid kõigile kättesaadavad ning ka laktoositalumatud inimesed saaksid poeletis valida erinevate maitsete ja kasuteguritega toodete vahel. Meie eesmärk on, et piimatooted ei jääks kellegi toidulaualt välja ning seetõttu plaanime tulevikus enda tootevalikut veelgi laiendada,’’ selgitab Valio turundus- ja tootearendusdirektor Nele Jõemaa.

,,Üks viimastest lisandustest Valio tootesarja on laktoosivabad Vita+ jogurtid, mis on veelgi suuremaks funktsionaalsuseks rikastatud nii piimhappebakterite, kiudainete kui ka D-vitamiiniga, aidates seeläbi turgutada immuunsüsteemi ja seedimist. Uued jogurtid on saadaval kolmes versioonis – virsiku-chia, ahjuõuna-kaerahelbe ja metsamarja-linaseemne ning nende magustamiseks on kasutatud vaid puuviljasuhkrut,’’ lisab Jõemaa.

Laktoositalumatuse puhul on kõige tähtsam, et piimatooteid ei jäetaks täielikult menüüst välja, kuna see võib põhjustada kaltsiumipuudulikkust. Inimene vajab päevas vähemalt 800mg kaltsiumit, seetõttu on soovitatav laktoositalumatuse korral tarvitada regulaarselt hapendatud või laktoosivabasid piimatooteid ning pika valmimisajaga juustusid, et vähendada luuhõrenemise riski. Eriti on ohustatud rasedad ja vanemaealised, samuti kasvueas lapsed.

Kuidas saab piimatoode laktoosivabaks?

Laktoosivabadele piimatoodetele on lisatud tootmisprotsessi käigus laktoosi seedimiseks vajalikku ensüümi ehk laktaasi, mis aitab selle lõhustada kaheks lihtsuhkruks – glükoosiks ja galaktoosiks. Tervetel inimestel toimub see protsess seedekulglas, et laktoos saaks imenduda peensoolest verre ja osaleda ainevahetuses. Laktoositalumatuse korral ei ole aga organism võimeline iseseisvalt laktaasi tootma, mistõttu on laktoosivabades toodetes juba laktoos lihtsuhkruteks lõhestatud, et aidata kaasa seedekulgla normaalsele talitlusele.

Meditsiinilise vastunäidustusega inimestel on soovitatav tarvitada hapendatud piimatooteid, kuna neis sisalduvad piimhappebakterid aitavad laktoosi piimhappeks oksüdeerida, mistõttu tekkiv hapupiim enam laktoosi ei sisalda. Valio turundus- ja tootearendusdirektori Nele Jõemaa sõnul kontrollitakse Valio laborites kõikide laktoosivabade jogurtite partiisid hoolikalt, et nende laktoosisisaldus oleks nõuetekohane. ,,Oleme selles segmendis järjepidevalt tööd teinud, tänu millele leiavad laktoosivabasid tooteid eelistavad tarbijad täna eest üsna laia valiku endale sobivaid jogurteid. Samuti ei tea paljud inimesed, et ka kõik valminud kõvad ja poolkõvad juustud on laktoosivabad, kuna valmistamise käigus lõhustatakse neis laktoos hästiomastatavateks komponentideks,“ selgitab Jõemaa ning lisab, et tasuks siiski meeles pidada, et ka laktoosivabad tooted sisaldavad piima või piimavalku ehk kaseiini.

Kellele laktoosivabad tooted sobivad?

Jõemaa sõnul tarbivad laktoosivabasid tooteid üha enam ka inimesed, kellel ei ole diagnoositud laktoositalumatust ning traditsioonilised piimatooted jäetakse menüüst välja hoopis muudel põhjustel. Kas see on kuidagi kahjulik?

Vastab toitumisterapeut Külli Holsting: „See ei ole küll soovituslik, kuid kahjulik ka mitte. Laktoosivabad tooted mõeldud ikkagi eelkõige inimestele, kellel on diagnoositud talumatus. Samas kui tegu pole geneetilise variandiga, siis ei ole laktoositalumatus ilmtingimata pöördumatu,“ sõnab ta ning selgitab, et vähehaaval piimatoodete menüüsse lisamine võib stimuleerida keha rohkem laktoosi seedimiseks vajalikke ensüüme tootma ning kõiki piimatooteid paremini taluma.

Copy
Tagasi üles