Kuidas leiavad kasulikud bakterid oma tee piimatoodetesse?

Alma
Copy
Foto: Alma

Tervist toetav toitumine on organismile tähtis – eriti viirushaiguste tippajal, mil immuunsüsteem peab olema igal hetkel löögivalmis. Tõsi on, et juba väljakujunenud haigusi pelgalt funktsionaalse toiduga ei ravi, kuid haiguste ennetamisel saavad organismile kasulikke lisandeid sisaldavad tooted toidulaual erilise tähtsuse. Aga kuidas leiavad kasulikud bakterid oma tee piimatoodetesse?

Eestis on üheks enim populaarseteks probiootiliste bakteritega rikastatud toiduaineteks kujunenud jogurtid, mille kasulikud omadused aitavad pikal külmal talvel immuunsüsteemi tugevana hoida. Valio esindaja Nele Jõemaa sõnutsi ei hooli tänapäeval inimesed enam ainuüksi täiskõhutundest, vaid ka sellest, milline on toidu mõju tervisele. “Seepärast lisasime oma funktsionaalsete jogurtite hulka ka uued Vita+ laktoosivabad jogurtid, mis on sarnaselt Vita+ jogurtijookidele täiendatud D-vitamiini ja Lactobacillus rhamnosus GG-nimeliste ehk LGG piimhappebakteritega,“ lisab ta.

Kuidas bakterid jogurtisse saavad? LGG bakterid jõuavad laborisse kuivkülmutatuna, et enne jogurtisse jõudmist ükski nende headest omadustest transpordi käigus kaduma ei läheks. Piimhappebakterid lisatakse jogurtile tootmisprotsessi käigus, mil toimub piima hapendamine. Kui jogurt on valmis testitakse igat tootepartiid, et veenduda bakterite olemasolus ja nende arvukuses. Proovid võetakse jogurtijookide valmimisel ja “kõlblik kuni” kuupäeval, et veenduda toodete ühtlases kvaliteedis ning elusate bakterite arvukuses ka viimase müügipäeva lähenedes.

“Piimhappebakteritega täiendatud tooted sobivad hästi tasakaalukasse ja mitmekülgsesse toidusedelisse ning toetavad igati tervislikke eluviise,’’ sõnab Jõemaa. Tema sõnul on funktsionaalsete piimatoodete puhul räägitud palju nende kasulikust mõjust seedimisele ja seedekulgla mikrofloorale, ent vähem teistest positiivsetest omadustest, mis puudutavad immuunsüsteemi toetamist. Lisaks on Alma tootepere kõige värskemas täienduses – Vita+ laktoosivabades jogurtites – lisatud jogurtile ka supertoiduna tuntud lisandeid nagu chia- ja linaseemned ning kaerahelbed, mis teevad neist mitte ainult tervisliku, vaid ka maitsva ja täitva elamuse.

Kuidas täpselt tervislikud bakterid jogurtisse jõuavad, vaata lähemalt videost:

Copy
Tagasi üles