GALERII ⟩ Pealinlased mälestavad legendaarset Kalamaja koera Žorikut

Copy

17. jaanuaril suri Kalamaja elanike ja paljude eestlaste südame võitnud koer Žorik. Teisipäeval oli koera ausamba juurde toodud nii küünlaid, lillekimp kui koerte mänguasi.

Esmaspäeval kustus aastaid Kalamajas lindprii elu elanud koer Žoriku eluküünal. Žorik kogus oma eluajal tuntust Kalamaja boheemlaslikku vaba vaimu sümboliseeriva loomana, kellel ei olnud kindlat kodu ega omanikku.

Koera lahkumisest teatas ühismeedias Viktoria, kes tänaval elanud loomakese eest viimastel aastatel hoolt kandis. Ta tõdes, et lõpuks ei olnud Žorikul enam jõudu epilepsia vastu võidelda.

Žorik
Žorik Foto: Heiki Valner / MTÜ Loomapäästegrupp

5. oktoobril 2020 avas Loomapäästegrupp Tallinnas Arsenali keskuse ees Žoriku ausamba, mis on pühendatud kõigile kodututele koertele. 

«Kurb uudis. Kalamaja Žorik suri. Venitasime palju venitasine, aga meie ühise pingutusena sai see koer üksjagu eluaastaid juurde,» kirjutas Loomapäästegrupi asutaja Heiki Valner Facebookis. «Loomapäästegrupi ja tema eest hoolitsenud Viktoria pere soov on, et tuhk läheks sinnasamma monumendi kõrvale,» avaldas ta.

Teisipäeva pärastlõunal oli ausamba juurde toodud hulganisti küünlaid, lillekimp ja tennisepall.

«Legend kummardas ja lahkus, nagu tuligi – tühjast ja tühjusest. Olen kuidagi kurb. Nutma ajab,» tunnistas Valner teisipäeva õhtul Facebookis, jagades fotot küünaldest koera mälestussamba juures.

«Oli ikka kuradi koer – suutis liita nii eestlasi kui venelasi! Oli ikka koer, kellest kirjutas kogu maailma meedia. Hip-hip-hurraa, Žorik, oli au Sind tunda. Pai ma sulle teha ei saanudki! Kalamaja inimesed mäletavad ja igatsevad. Toovad küünlaid ja lilligi. Liigutab ja südamepõhjani. Te olete nii ägedad!»

Õhtul nentis parasjagu küünalt süüdanud naine pisarsilmil, et Žorik oli talle tugevalt hinge pugenud.

Küünlad koer Žoriku kuju juures Arsenali keskuse ees.
Küünlad koer Žoriku kuju juures Arsenali keskuse ees. Foto: Eero Vabamägi/Postimees
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles