Suri legendaarne Hollywoodi näitleja Sidney Poitier

Elu24
Copy
Näitleja Sidney Poitier 2014. aastal.
Näitleja Sidney Poitier 2014. aastal. Foto: Reuters/ScanPix

Legendaarne näitleja Sidney Poitier, kelle Hollywoodi karjäär kestis aastakümneid, suri 7. jaanuaril 94-aastaselt. 

Klassikalistes Hollywoodi filmides, nagu näiteks «Arva, kes lõunale tuleb» (1967) ja «Põldliiliad» (1963), mänginud Sydney Poitier suri 94-aastaselt, vahendab New York Post

1927. aastal Miamis sündinud Poitier elas lapsepõlves mitu aastat koos perega Bahamal, kuid kolis 16-aastaselt New Yorki. Seal leidis ta tööd mustanahaliste teatris, kus talle tasuti näitlemistundidega. Lõpuks sattus ta ise teatrilavale ja mitu aastat hiljem, 1950. aastal, tegi ta oma filmidebüüdi.

50ndatel ja 60ndatel mängis Poitier tihti filmides, millesse oli põimitud rassitemaatika ja sotsiaalne ebavõrdsus. Oma esimese Oscari-nominatsiooni sai ta 1959. aastal.

Võit tuli kõigest neli aastat hiljem, 1963. aasta filmi «Põldliiliad» eest. Ta võitis rolli eest parima meespeaosatäitja Oscari tehes oma võiduga ka ajalugu. Poitier oli esimene mustanahaline meesnäitleja, kes hinnalise kuldmehikese võitis. Esimese nominatsiooni ja võidu mustanahalise näitlejana teenis Hattie McDaniel ning seda 1939. aastal.

Sidney Poitier oli esimene mustanahaline meesnäitleja, kes oma rolli eest Oscari võitis.
Sidney Poitier oli esimene mustanahaline meesnäitleja, kes oma rolli eest Oscari võitis. Foto: Shutterstock

90ndatel teenis ta ka kaks Emmy-nominatsiooni ning aastate jooksul teenis ta mitmeid BAFTA nominatsioone, millest ühe ta 1959. aastal ka võitis. 

Tema karjäär kestis 90ndate lõpuni ning oma viimase filmirolli tegi ta 2001. aasta telefilmis «The Last Brickmaker in America». 

2009. aastal sai ta Barack Obama käest Presidendi Vabadusmedali.

Tema karjäär oli edukas, tema eraelu aga kirev. Aastatel 1950-1965 oli ta abielus Juanita Hardyga ja neile sündis neli tütart. Samal ajal oli tal ka üheksa aastat kestnud afäär Diahann Carrolliga, kes oli samuti abielus. Carroll väitis kunagi, et Poitier nõudis talt abielu lahutamist ja lubas teha sama, kuid ei pidanud ise kokkuleppest kinni.

Sidney Poitier oma teise abikaasa Joanna Shimkusega.
Sidney Poitier oma teise abikaasa Joanna Shimkusega. Foto: Shutterstock

1976. aastal abiellus Poitier Joanna Shimkusega ja neile sündis kaks last. Nende tütar Sydney Tamiia Poitier on samuti edukas näitleja ja on mänginud näiteks 2007. aasta Quentin Tarantino filmis «Surmakindel». 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles