PILDID JA VIDEO ⟩ Filipiinide taifuunis hukkus vähemalt 200 inimest

Inna-Katrin Hein
Copy
Filipiinide Siargao saar pärast taifuun Rai laastamistööd
Filipiinide Siargao saar pärast taifuun Rai laastamistööd Foto: Office of the Vice President via AP/Scanpix

Filipiine tabas taifuun, millele anti nimeks Rai. Kohalike võimude teatel on looduskatastroofis senistel andmetel hukkunud vähemalt 200 inimest, kuid ohvrite arv võib kerkida. Kümnete inimeste asukoht on teadmata, neid otsitakse.

Filipiinide orkaanikeskuse teatel on tegemist kõige võimsama taifuuniga, mis on sel aastal Filipiine tabanud, teatab afp.com.

Filipiinide katastroofiameti teatel kahjustas taifuun palju hooneid ja sõidukeid. Kuna osad majad on varisemisohtlikud, siis soovitatakse neist eemale hoida.

Päästjate sõnul on enim ohvreid ja lõhutud hooneid Filipiinide lõunaosas, kuid orkaan räsis ka keskosa. Rai lõhkus elektriliine ja selle tõttu on suured alad elektrita.

Tuhanded filipiinlased ja turistid on katastroofialalt lahkunud või evakueeritud.

Filipiinide meteoroloogide teatel tabas orkaan Rai, mis liikus kiirusega 195 kilomeetrit tunnis, möödunud nädalal alguses populaarset turismisaart Siargaod ja liikus siis edasi. 

Filipiinide Siargao saare General Luna linn pärast taifuuni
Filipiinide Siargao saare General Luna linn pärast taifuuni Foto: OVP HANDOUT/Scanpix

Orkaani tõttu sai väga kannatada General Luna, kuhu oli jõuludeks teistest riikidest saabunud surfareid ja puhkajaid. Orkaanituul kiskus majadelt katuseid ja lõhkus aknaid, kannatada said ka kohalikud hotellid.

«Majadelt ära tulnud osi lenda õhus. Oli tugev tuul ja tekkis tunne, nagu oleks maailmalõpp,» teatas Filipiinidel turismialal töötav Raphy Repdos.

Filipiinide võimude teatel on lisaks hoonetele saanud kannatada ja hävinenud põlde, puu- ja juurviljakasvandusi. Dinagati saarel ei ole peaaegu midagi alles, on ka inimohvreid.

Filipiinide rannavalve teatel on osa Surigao linnast kadunud, eelkõige hooned, mis olid puidust.

Aastas on Filipiinidel keskmiselt 20 troopilist tormi ja orkaani, mis kahjustavad infrastruktuuri, eluasemeid ja põlde.

Orkaan ehk taifuun ehk troopiline tsüklon on ekvaatoriaalsetel aladel tekkinud võimas ulatuslik tsüklon (madalrõhkkond), millega kaasnevad tugevad orkaanituuled.

Troopiliste tsüklonite keskmes on registreeritud Maa atmosfääris kõige madalamad õhurõhud merepinna tasemel.

Filipiini Vabariik on saareriik, mis asub 7641 saarest koosneval saarestikul troopikas Vaikse ookeani lääneosas umbes 1000 km kaugusel Euraasia mandrist. Tegemist on ühega kahest valdavalt katoliiklikust maast Aasias ning ühe läänelikuma Aasia riigiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles