VIDEO ⟩ Gävle maailmakuulus jõulusokk põles esimest korda üle viie aasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Gävle jõulusokk 2013
Gävle jõulusokk 2013 Foto: MATS ÅSTRAND / PERNILLA WAHLMAN/Scanpix

Rootsis ehitatakse igal aastal esimesel advendil Gävle kesklinna õlgedest jõulusokk (Gävlebocken), mida on ka maha põletatud, viimati viie aasta eest. Ööl vastu tänast jõulusokk jälle süüdati.

Rootsi meedia teatel sai tuletõrje 13 meetri kõrguse jõulusoku süttimisest teada kell 3.30 ja tuletõrjujad läksid kohe sündmuspaigale.

«Jõulusokk on õlgedest ja põleb väga kiiresti. Kui me kohale jõudsime, olid vaid väikesed leegid. Sokust jäi alles vaid metallkarkass,» teatas päästeteenistuse välijuht Thomas Fahlstedt.

Öisel ajal liikunud inimesed sõnasid politseile, et nägid soku juures tumedates riietes pikka kasvu ja sportlikku meest.

«Üks isik kohtas juhuslikult sellise välimusega meest. Mees oli temalt küsinud, kas tal on tulemasinat. Mees oli öelnud, et temal ei ole,» sõnas politsei pressiesindaja Petra Blomqvist.

Politseinikud leidsid tumedas mantlis 40-aastase mehe, kelle käed olid nõega koos. Ta võeti kinni ja kuulatakse üle. Meest kahtlustatakse vara hävitamises.

Gävle jõulusoku traditsioon algas 1966. aastal ning aastate jooksul on sokk mitu korda tuleroaks langenud. Eelmine põleng oli viis aastat tagasi ja Rootsi meedia teatel on see rekordaeg, mil sokk ei põlenud.

Kui jõulusokk süüdati 2016. aastal vaid paar tundi pärast 50 aasta juubeli pidustusi, otsustasid linnavõimud sokku paremini turvata.

Gävle jõulusoku ametlikul Twitteri kontol on kirjas, et põlemine on halvim, mis sokuga juhtuda saab, kuid järgmisel aastal tuleb ta tugevamana tagasi.

Veel on Twitteris lause «I’ll be bock!», mis on viide Arnold Schwarzeneggeri öeldud lausele «I’ll be back!» 1984. aasta filmist «Terminaator».

«Bock» on rootsi keeles «sokk».

Wikpedia.com-i andmetel on Gävle jõulusokku hävitatud 37 korda, enamjaolt põletades.

Jõulusokk ei ole populaarne ainult Gävles ja Rootsis, vaid veel paljudes kohtades, kaasa arvatud Jaapanis, kus sokule interneti vahendusel kaasa elatakse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles