PILDID JA VIDEO ⟩ Ajaloolised fotod: Rootsi kuningas nimetas ametisse esimese naispeaministri

Inna-Katrin Hein
Copy
Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf nimetas uueks peaministriks Magdalena Anderssoni (paremalt kolmas, kõige äärmine)
Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf nimetas uueks peaministriks Magdalena Anderssoni (paremalt kolmas, kõige äärmine) Foto: JONAS EKSTROMER/TT NEWS AGENCY/Scanpix

Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf nimetas pärast vangerdusi peaministriks Magdalena Anderssoni, kes on esimese naispeaminister Rootsi ajaloos.

Rootsi meedia teatel olid tseremoonial, kus kogu uus valitsus ametisse nimetati, kohal ka kroonprintsess Victoria ja Riksdagi spiiker Andreas Norlén.

Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf (keskel) nimetas ametisse uue peaministri Magdalena Anderssoni (paremal viimane). Sündmusel oli kohal ka kroonprintsess Victoria (vasakul viimane)
Rootsi kuningas Carl XVI Gustaf (keskel) nimetas ametisse uue peaministri Magdalena Anderssoni (paremal viimane). Sündmusel oli kohal ka kroonprintsess Victoria (vasakul viimane) Foto: JONAS EKSTROMER/TT NEWS AGENCY/Scanpix

«Proua peaminister, teie olete Rootsi 34. peaministri ametis olija,» lausus kuningas.

Eelmine peaminister Stefan Löfven teatas ametist lahkumisest novembri alguses.

Rootsi parlament nimetas Anderssoni 29. novembril peaministriks juba teist korda. Esimesel korral valiti ta peaministriks möödunud nädalal, kuid ta astus seitse tundi pärast ametisse nimetamist tagasi, sest keskkonnapartei lahkus valitsusest.

30. novembrist tööd alustanud valitsus on sotsiaaldemokraatide ühe partei valitsus.

Enne peaministriks saamist töötas Andersson seitse aastat Rootsi rahandusministrina. Sellesse ametisse asus nüüd Mikael Damberg, kes oli eelmise valitsuse siseminister.

Ülejäänud ministriportfellid said samal ametikohal jätkavad poliitikud: välisminister on Ann Linde ja kaitseminister Peter Hultqvist. Justiitsministrina jätkab Morgan Johansson, kes saab oma portfelli ka riigi siseasjad.

Pandeemia ajal palju esinenud sotsiaalminister Lena Hallengren jätkab samuti oma ametis.

Peaminister Anderssoni valitsuses on 23 ministrit, kellest 12 on naised ja 11 mehed. Esimest korda Rootsi ajaloos on ka transsooline minister. Sugu vahetanud Lina Axelsson Kihlblom on haridusminister. Riigihalduse minister on Soome juurtega Ida Karkiainen, kes õpib enda sõnul soome keelt ja seisab Rootsis keelevähemuste eest.

Rootsi uus peaminister Magdalena Andersson (ees, keskel) koos teiste ametisse nimetatud ministritega
Rootsi uus peaminister Magdalena Andersson (ees, keskel) koos teiste ametisse nimetatud ministritega Foto: TT NEWS AGENCY/ScanPix

Andersson esitles pärast ametisse nimetamist valitsuse uut programmi. Tähtsamad teemad on migrandid ja gängikuritegevus. Uus valitsus kavatseb kuritegevuses kahtlustatavaid hakata digitaalselt jälgima.

Valitsus on valmis selleks, kui koroonaolukord peaks Rootsis uue tüve tõttu halvenema. Rootsi uut pandeemiaplaani esitletakse lähinädalatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles