Suri seljaajukasvajaga võidelnud Tony (4)

Copy
Seljaajukasvajaga võidelnud Tony toetuseks koguti loetud tundidega 177 000 eurot.
Seljaajukasvajaga võidelnud Tony toetuseks koguti loetud tundidega 177 000 eurot. Foto: Erakogu

Juuli lõpus kirjutasime seljaajukasvajaga võitlevast Tonyst, kelle õde kogus annetusi, et saata vend Saksamaale elupäästvale operatsioonile. Kahjuks ei õnnestunud noormeest aidata ning 19-aastane Tony lahkus siitilmast pühapäeva õhtul kell 20.25.

Tänavu juulis palus Ly Aasalaid Facebooki postituses heade inimeste abi, et saata seljaajukasvajaga võitlev 18-aastane vend Tony Saksamaale operatsioonile, mis pidi olema tema viimane lootuskiir. Tänu kümnetele tuhandetele annetajatele laekus vaid loetud tundidega 177 000 eurot ning juba järgmiseks päevaks oli raviks vajalik summa koos.

Loe pikemalt SIIT!

Kallis operatsioon Saksamaal

Juuli lõpus lendaski Tony koos õe ja emaga Saksamaale, et saada parimat võimalikku ravi. «Kõik käis nagu Ameerika mäed,» tõdes Ly, öeldes, et vaid loetud päevadega võis venna seisund täielikult muutuda. «Mõni päev kimbutas ohtlikult kõrge palavik, teine päev oli jälle kõik kontrolli all.»

Saksamaal tehti Tonyle kasvaja eemaldamiseks operatsioon, lisaks paigaldati südamestimulaator ning tehti teinegi operatsioon, kuna Tony maos oli auk. Ka kõrged palavikuhood olid just viimasest tingitud.

Kui ühel hetkel näis kõik paremuse poole minevat, tuli välja, et Tonyl on kasvaja tagasi tulnud. Nimelt glioblastoom ehk kiiresti arenev pahaloomuline ajukasvaja. Kuna olukord oli arstide sõnul lootusetu, soovitasid nad Tony koju viia, et noormees saaks viimased hetked pere ja sõprade seltsis veeta. «Öeldi, et nad ei oska enam midagi teha.» Ly tunnistab, et sel hetkel kustus ka nende lootus.

Taastumine kodumaal

Augusti lõpus tuli Tony tagasi kodumaale. Eestisse tagasi jõudnuna toimetati noormees Tartu Ülikooli kliinikumi. Kui algselt oli jutt, et alustatakse taastusraviga, siis aja möödudes seda siiski ei tehtud. Ly sõnul uuris ta haiglast, miks taastusravi ega füsioteraapiaga alustatud ei ole, ning sai vastuseks, et kuna Tony on surev patsient, ei ole sellel mõtet. «Öeldi, et patsiendil, kellel ükski kehaosa ei liigu, antud hoolitsusi ei tehta,» nentis õde.

Siiski eemaldati Pärnu haiglas Tonylt sond ning oktoobri keskel kirjutasime, et noormees sai juba iseseisvalt süüa, mis oli õe sõnul suur edasiminek.

Kuigi Ly hakkas juba iseseisvalt füsioterapeuti otsima, alustati oktoobri keskpaigas siiski haiglas taastus- ja elektriraviga. «Ta ei tundnud säärtes üldse elektrit, küll aga reites,» nentis õde. «Ta on nii pikalt voodis lamanud, nii et see on loogiline,» lisas ta.

Pea neli korda nädalas haiglas venda vaatamas käinud Ly tõdes oktoobris, et Tony tujud on väga muutlikud. «Need tujud on tal üles ja alla.» Ly sõnul tuli ette ka päevi, kui Tony ei soovinud pereliikmetega sõnagi rääkida. Siiski püsis vend enamjaolt positiivne. «Ta on mitmeid kordi öelnud, et see on lihtsalt üks eluetapp, mis läheb mööda,» sõnas õde.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles