VIDEO ⟩ Tuntud magustoidu tiramisu «isa» suri 93-aastasena

Inna-Katrin Hein
Copy
Itaalia klassikaline magustoit tiramisu
Itaalia klassikaline magustoit tiramisu Foto: Bernd Jürgens via www.imago-images.de/Scanpix

Suri Põhja-Itaalias Trevisos restorani Le Beccherie pidanud Ado Campeol, keda peetakse kihilise magustoidu tiramisu loojaks. Ta elas 93-aastaseks.

Campeol pani kohvisse kastetud Savoiardi küpsiste ja mascarpone juustuga magustoidu oma restorani menüüsse, kuid ei patenteerinud seda, teatab bbc.com.

Tiramisu muutus Itaalia köögi lahutamatuks osaks ja seda valmistatakse nüüdseks kõikjal maailmas.

Nii Itaalias kui väljapool seda on pikka aega tiramisu päritolu üle vaieldud. On ka öeldud, et seda hakati valmistama afrodisiaakumina ühes Treviso bordellis.

Campeoli perekond avas restorani Le Beccherie 1939. aastal ja Ado Campeolist sai selle omanik teise maailmasõja lõpul. Nüüdseks on tõendid, et esimesena valmistas magustoitu Campeoli restoran. Samuti oli see esimene restoran maailmas, mille magustoitude menüüs tiramisu oli.

Campeoli restoranis kokana töötanud Roberto Linguanotto sõnul tekkis tiramisu juhuslikult, kui nad tegid kreemi. Suur lusikatäis mascarpone't kukkus kaussi, kus olid munad ja suhkur. Ta segas ained kokku, maitse oli hea ning ta teatas juhtunust omanikule.

Kokk ja Campeol kaalusid, kuidas segu kasutada, ning leidsid, et selle juurde sobivad kohvisse kastetud küpsised. Nad panid ained kihiliselt, raputasid peale kakaod ja oligi magustoit valmis.

Esimest korda avaldati tiramisu retsept 1981. aastal raamatus, kus tutvustati Veneto piirkonna toite ja veine, ning edasine on ajalugu.

Tiramisul on mitu varianti, kaasa arvatud rummi või Sitsiilia Marsala veiniga, kuid originaalretsept on alkoholita ja lapsesõbralik.

Veneto piirkonna kuberner Luca Zaia kirjutas sotsiaalmeedias, et Treviso kaotas oma toidu- ja veiniajaloo superstaari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles