USKUMATU JULGUS ⟩ Kõrgust kartev kaskadöör Keity Meier võtab ette rekordilise motohüppe Tornimäe katustel

Heidi Ruul
, Reporter-toimetaja
Copy
Keity Meieri trikid jõuavad pühapäeval Tallinna.
Keity Meieri trikid jõuavad pühapäeval Tallinna. Foto: Kristjan Teedema/ Mihkel Maripuu

Pühapäeval kell 18 sooritab trial'i-sõitja Keity Meier Tallinnas 30-korruselise Swissoteli katusel 11-meetrise õhulennu tornmaja ühelt katuselt teisele, mille õnnestumisel sünnib omamoodi maailmarekord. Kõrgust kartev sportlane julgustab oma eneseületusega ka kõiki teisi elul sarvist haarama ning unistusi teoks tegema.

Meieri kinnitusel pole mitte keegi mootorrattaga nii kõrgete hoonete katusel hüpanud. «Varasem rekord on aastast 1989, hüpe toimus 16-kordse maja katuselt Las Vegases. Trial'i-sõiduks mõeldud mootorrattaga käiakse trikkide tegemise asemel peamiselt metsas kivide, kändude ja juurikate vahel turnimas ja sõidutehniliselt keerukaid probleemipüstitusi lahendamas,» ütleb ta.

«Kujundlikult asjale konteksti andes on trial'i-sport nagu mägironimine, aga motikaga. Kuna hoovõtuks on väga vähe ruumi, siis on antud ratas oma äkilisusega ainuõige valik, üldiselt kasutatakse pikkade hüpete sooritamiseks krossirattaid. Proovin seal katusel sisuliselt mägironimise varustusega langevarjuhüpet sooritada,» toob Meier paralleeli.

Kaskadöör Keity Meier
Kaskadöör Keity Meier Foto: Stina Leek

Triki sooritamiseks on sportlasel ainult üks katse. «Valmistusin selleks suvel metsa püsti pandud hüpperämbil, kuni jõudsin veendumuseni, et olen 117 meetri kõrgusel õhulennu sooritamiseks valmis nii tehniliselt, füüsiliselt kui eelkõige vaimselt,» ütleb Meier.

Ta loodab, et uued tehnilised, oskuslikud ja sisulised väljakutsed aitavad kõigil noortel sportlastel mõista, et tegelikult pole nende ega ka valitud spordiala arengul piire. «Eesti kohalik motospordiskeene on siiani väga kindlate alade põhine. Trial'i kogukond on pisike, aga visa, just nii nagu ala nõuab, ning oluline on, et tuleks juurde pühendunud noori, kelle saavutused Eesti motospordi kuldajastut edasi kannaksid.»

Keity Meier on veendunud, et ees ootav aitab tal oma piire nihutada. Tänu sellele loodab ta olla 2022. aastal toimuvatel trial'i-sõidu maailmameistrivõistlustel kaassõitjatele tugev konkurent ning püüda kohta poodiumil.

Kaarsild ja Tartu laulukaar on juba ületatud

2020. sügisel trial'i-tsikliga üle Kaarsilla kaare sõitnud kaskadöör Keity Meier vallutas 7. juulil ka Tartu laulukaare katuse.

Kui Kaarsilla ületamine oli spontaanne ettevõtmine, siis laulukaare puhul oli hulljulge trikk kooskõlas nii politsei, kiirabi kui ka laulukaare juhtkonnaga. Veelgi enam, Meieri trikisõitu saatsid pea poolesajaliikmeline naiskoor ja šamaanitrumm.

Seni viimane trikk erines Kaarsilla ületamisest ka selle poolest, et Meier kandis selle ajal julgestustrossi ning triki sooritamisel oli abiks kümneliikmeline meeskond, kirjutas Tartu Postimees.

Meedikute ega julgestustrossi abi trial'i-tsikli taltsutajal õnneks tarvis ei läinud ja kõik kulges plaanipäraselt. Vaatemängu jälgis lauluväljakul ligikaudu 200–300 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles