C-vitamiin ning selle tähtsus meie organismis

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Organismi normaalseks toimimiseks vajame erinevaid vitamiine ning mineraale. Nendest ehk kõige levinum on C-vitamiin, mida saame küll puu- ja köögiviljadest, kuid vahest võib sellest puudu jääda. Sellisel juhul on võimalik endale apteegist hankida C-vitamiini tabletid või tilgad, mille abil saate enda organismi turgutada. Isegi, kui tarbite toiduained, mis sisaldavad suurel hulgal C-vitamiini, siis kuumutamisel need kaovad – näiteks köögiviljadest. Vitamiinina on C-vitamiin äärmiselt oluline, sest aitab meil tagada tugeva loomuliku immuunsüsteemi. Eriti kasulikuks muutub see ajal, kui liiguvad ringi erinevad külmetushaigused, nagu näiteks gripp. Tegemist on haiguse ennetamisega, ning enda tervisest peaksid kõik hoolima.

Millised on parimad C-vitamiini allikad?

Eeldusel, et teie toitumine on korrapärane ja tasakaalustatud, siis saate toidust piisavas koguses C-vitamiini. Keerulisemaks võib muutuda olukord talvel, kui värskeid puu- ja juurvilju nii palju saadaval ei ole. Kõrge sisaldusega on näiteks astelpajud, mustad sõstrad, punased sõstrad aga ka paprika. Laialt levinud arvamus, et apelsinid ja mandariinid sisaldavad ohtralt C-vitamiini ei ole korrektsed. Võrdluseks võib tuua näiteks olukorra, kus peate sööma 60 grammi astelpajusi või neli korda rohkem apelsine. Kindlasti tasub jälgida ka C-vitamiini tarbimise kogust – liigne tarbimine võib kaasa tuua kõhulahtisuse või lööbe nahal.

Mille jaoks on C-vitamiini vaja?

Kuna tegemist on äärmiselt mitmekülgse vitamiiniga, siis on seda vaja väga paljudes erinevates protsessides meie kehas. Olgu selleks naha, igemete ja hammaste normaalne areng ja talitus või hoopis aju normaalseks toimimiseks. Samuti on C-vitamiin tuntud ka kui külmetushaiguste ennetamiseks sobilik preparaat. Kui soovite vältida külmetushaigusi või muid probleeme, siis tasub hoolikalt jälgida, et teie keha saaks kõik vajaliku toidust ning vajadusel toidulisandite näol juurde. Selliselt võite olla kindlad, et olete teinud kõik endast oleneva tervise hoidmiseks. Kindlasti tekib olukordi, kus ka äärmiselt hoolika toitumisega inimesed haigestuvad, kuid tõenäosus selleks on oluliselt madalam. Enda ja oma lähedaste tervise eest hoolitsemine võiks olla iga inimese jaoks tähtsal kohal.

Copy
Tagasi üles