VIDEO ⟩ «Metallivargus» Tammiku tuumajäätmete hoidlast viis peretragöödia ja rahvusvahelise uurimiseni

Kert Avasalu
Copy
Hoidla oli hõredalt kindlustatud.
Hoidla oli hõredalt kindlustatud. Foto: Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuur

1994. aastal murdsid kolm venda Tammiku tuumajäätmete hoidlasse. Väike «metallivargus» sai ühele neist saatuslikuks, kui kaasa võeti üks hoidla ohtlikumaid esemeid.

Hiljuti tõi juutuuber Plainly Difficult laiema vaatajaskonna ette varasel iseseisvusajal Eestis aset leidnud sündmuse. Pool miljonit vaatajat kogunud video seletab lahti radiatsiooniõnnetuse, mis 27 aastat hiljem ilmselt paljudel eestlastelgi on meelest läinud.

Taasiseseisvuse alguses jätkas Tallinna lähedal tööd Tammiku tuumajäätmete hoidla. See sai saatuslikuks kolmele vennale, kes 1994. aasta 21. oktoobri öötundidel selle asutuse sihikule võtsid. Kiisalt pärit mehed ronisid vaevata üle piirdetara ja murdsid hoidlasse sisse. Alarm tööle ei läinud ning valvureid Tammikul öösel ei olnud.

25-aastane mees leidis maa-alusest ruumist laeka, mille ulatas üles oma 28-aastasele vennale. Sealjuures pudenes kastist välja ümar metalne latt, mille viimane auku tagasi viskas. Teise sarnase, kuid palju lühema jupi pistis noorem vend endale taskusse...

Seejärel kangutasid nad lahti ka vedeljäätmete ruumi, valasid seal mõned alumiiniumist pütid põrandale tühjaks. Sealjuures kukkus üks anum vastu noorema venna jalga, tehes talle veidi haiget. Pikemalt mõtlemata hiivati hinnalised metallnõud aga rajatisest välja ning viidi läbi metsa autosse.

Räiged tagajärjed

Enamus kõnealust röövsaaki müüdi loomulikult vanametalli. Mehed ise hakkasid aga õige pea teo tagajärgi tundma. Noorem vend viidi Kiisale vanematekodusse, sest ta hakkas end kehvasti tundma. Mees oksendas korduvalt, järgnev päevgi ei toonud leevendust. Pütiga pihta saanud jala seisund läks järjest hullemaks.

Selgus, et kohutav õnnetus oleks juba varem pidanud välja tulema. Töötajad avastasid, et tabalukud olid läbi lõigatud. Samuti oli varasemast 1,5 mGy kiirgusest oli maagilisel kombel alles jäänud vaid 0,015 mGy. Sellest aga vastutavaid ülemaid ei teavitatud, nii jäi toimunu varjule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles