Hoia oma hambad kerge vaevaga korras

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isegi, kui su hambad tunduvad korras ja terved, siis peaksid selle olukorra säilitamiseks nende eest iga päev hoolt kandma. Portaal lctv.com õpetab, kuidas.

Harja ja puhasta hambaniidiga

Pese ja puhasta niidiga oma hambaid vähemalt kaks korda päevas. Kuigi sa praegu võib-olla juba teed seda, siis pööra rõhku ka nende kestvusele. Enamik inimesi ei pese ega puhasta hambaid kaks minutit, vaid lühemalt, kuid ainult nõnda pikalt pestes saavad hambad mustusest tõesti puhtaks.

Samuti tuleks pöörata rõhku,  kas puhastad hambaid niidiga õigesti. Kõigepealt peaks iga hamba korralikult ära puhastama, hoides hambaniiti seejuures C-kujuliselt. Siis tuleks hõõruda niidiga üles-alla, kuid igemete suhtes peaks olema ettevaatlik, et neid mitte kahjustada. Parim aeg hambaid niidiga puhastada on 20 minutit pärast söömist, sest just siis on bakteritest tulevad happed kõige tugevamad ja kahjustavamad.

Keelekraabits

Kasuta keelekraabitsat, et eemaldada kattu ja baktereid, mis kleepuvad su keelele ja põhjustavad halba hingeõhku. Kraabi keelt nii kaua kuni see on puhas ja midagi kraabitsa peale ei jää. Ka hambaharja saab kasutada keele puhastamiseks, kuid siis ei eemalda te baktereid suust, vaid lihtsalt liigutad neid seal ringi.

Joo vett

Joo iga päev rohkelt vett. Vesi tekitab suurenenud süljeeritust, mis lahjendab ka bakteritest tulenevat hapet. Kuiv suu suurendab bakterite vohamist ning tekitab halba hingeõhku.

Söö kiudaineterikkaid toite

Õunad, pirnid, seller, porgand ja kurk on looduslikud hammaste puhastajad. Maasikate happelisus isegi puhastab hambaid tekkinud tumedatest plekkidest.

Väldi toite, kus on liiga palju suhkruid ja süsivesikuid

Liigsed suhkrud ja süsivesikud pole halvad mitte ainult vööümbermõõdule, vaid nad toidavad ka suus paiknevaid baktereid, mille ülesandeks on hammaste lagundamine ja igemehaiguste tekitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles