SKANDAAL ⟩ Politseiametnik läks 10-aastasele autistlikule poisile kallale (1)

Kert Avasalu
Copy
Cruise ähvardas poissi jalaga lüüa.
Cruise ähvardas poissi jalaga lüüa. Foto: Kuvatõmmis

Briti avalikkust raputas video, kus võib näha politseiniku šokeerivat vägivallatsemist autistliku poisi kallal, vahendab Daily Mail.

Suurbritannias avalikustati kohtuprotsessi käigus video rünnakust, mis viis kohtu alla koolis töötanud politsei kontaktametniku. Eelmisel aastal toimunud vahejuhtumi pärast nimetatakse süüdimõistetud Chris Cruise'i «Briti jälestatumaks politseinikuks».

Politseiniku vägivallatsemine erivajadustega laste koolis jäi täies pikkuses turvakaamera videole. Võib näha, kuidas ta ähvardas kümneaastast autistlikku poissi jalaga lüüa.

Ohver tõmbas maas hirmunult kõverasse ja üritas pagemiseks ühe klassi uksest sisse roomata. Cruise haaras tal aga hõlmast kinni ja lohistas ohvrit enda järel mööda koridori.

Tagasi klassi ilmudes oli ta õpilastelt pärinud, kas nad kuulevad poisi nuttu. Seejärel näitas ta näpuga ühele ehmunud õpilasele. «Sina oled järgmine!» käratas Cruise talle.

Vahejuhtumi käigus sai kümneaastase poisi põlv vigastusi. Samuti oli ühe õpetaja sõnul 57-aastane politseinik käinud samal päeval poissi ähvardamas, et viimane juhtunust teada ei annaks.

Pääses vanglakaristusest

Kool andis Cruise'i seejärel kohtusse, kuid vallandamisest pääses ta ise tagasi astudes. Kuigi Cruise mõisteti kallaletungis süüdi, ei määratud talle vanglakaristust. Ta pääses augustis toimunud kohtuasja lõpuks sellega, et pidi maksma veidi enam kui 1000 eurot trahviks ja kompensatsiooniks.

Poisi pere on otsuse peale väga vihane. «Ta peaks olema trellide taga, tõesti peaks. Mul on nii raske seda videot vaadata,» ütles üks pereliige meediale. «Ta karistus oli ju nii leebe. Ta on ju täielik kiusaja.»

«Tal on autism, see on talle väga raske,» kinnitas poisi ema. «Ta on mõistuselt palju noorem, rohkem nagu viieaastane. Ta on ka kasvuprobleemidega, oma vanuse kohta väga väike.»

«Me oleme täiesti raevus. Poisi päevad on niigi rasked,» lisas ema. Mis selle vahejuhtumi põhjustas, pole kokkuvõttes siiani teada, sest ohver juhtunust rääkida ei suuda.

Politsei kontaktametnikud peaksid aitama luua koolis turvalist keskkonda õpilastele ja töötajatele, vahendades suhtlust jaoskonnaga ja võites õpilaste usaldust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles