NÄDALAVAHETUS EESTIS ⟩ Haapsalus ootab HÕFF; kalasõbrad võtku suund Hiiumaale, unetud aga Pärnusse

Naine
Copy
HÕFF-i avaparaad.
HÕFF-i avaparaad. Foto: Visit Estonia

On näha, et eestlased armastavad söögifestivale ja folki – selleteemalisi üritusi toimub pea igal nädalavahetusel. Ka seegi kord – lisaks veel mitu linnakultuuri tähistavat festivali. Vaikselt hakkavad sündmused õuest siseruumidesse kolima, otsa teeb lahti midagi väga õudsat. Tule osalema!

Eelkõige on üritustele oodatud osalema vaktsineeritud inimesed. Palun uuri lisa vaktsineeri.ee ning pane aeg kirja.

Suvel valgub pealinn tihtipeale inimestest tühjaks, aga nüüd on jälle põhjus suund Tallinna poole võtta – neljapäevast pühapäevani toimuvad Vanalinna Päevad. Seekord on teemaks «Lood ja legendid». Nelja päeva jooksul toimuvad mitmesugused tasuta muusika-, teatri-, kunsti- ja spordisündmused. Nii väikesed kui suured saavad põigata vanalinna hoovidesse, tutvuda pidustuste kaudu Tallinna pika ja muljetavaldava ajalooga ja võtta osa erinevatest tegevustest.

Tallinna Vanalinna päevad.
Tallinna Vanalinna päevad. Foto: Visit Estonia

Kai kunstikeskuses saab kuni pühapäevani vaadata rahvusvahelist rakenduskunsti triennaali peanäitust «Kumab läbi», mille kuraator on Taani klaasikunstnik, õppejõud ja kunstiajaloolane Stine Bidstrup. Näitusest võtab osa 21 kunstnikku 8 riigist.

Väljapaneku keskmes on läbikumavus – läbipaistvuse ja läbipaistmatuse vahele jääv salapärane ja mitmetähenduslik ala. Näitusele valitud töid iseloomustab kontseptuaalsus, mängulisus, katsetamisind.

Kesk-Eestisse kogunevad aga need, kel on asjast oma arvamus või soovivad seda alles kujundama hakata – reedel ja laupäeval toimub Arvamusfestival, kuhu on oodatud kõik ärksa meelega eestimaalased, et avalikku debatti jõuaks rohkemate inimeste hääli ja erinevaid arvamusi!

Kolm kärbest ühe hoobiga!

Pisike Haapsalu suudab aga sel nädalavahetusel korraldada lausa kolm üritust korraga. Laupäeval toimub eestirootslaste tantsu- ja laulupidu nimega «Aiboland mu arm/Mitt älskade Aiboland». Suur pidu algab kell 14:00 Haapsalu Kuursaali kõlakoja juures. Laulude seas on rannarootslaste rahvaloomingut, uusloomingut ja esimese laulupeoga seotud laule. Laulud kõlavad nii eesti kui ka rootsi keeles.

Laupäeval toimub ka Haapsalu Maitsete Promenaad. Ilmselt see palju tutvustamist ei vaja! Tule naudi head sööki ja uudista, mismoodi näeb Haapsalu peatänav ilma pärnaalleeta välja.

Haapsalu Maitsete Promenaad.
Haapsalu Maitsete Promenaad. Foto: Silver Raidla

Kui piisavalt söödud ja tantsitud, võta ette HÕFF (Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festival). Õudusfilmide üritusi korraldatakse ka lähiriikides, kuid võrreldes teiste riikide on Haapsalu oma klass kõrgem: HÕFF asetab rõhu kvaliteetsele programmile - näidates maailma mainekamate žanrifestivalide paremikku ning auhinnatud filme, mida ei ole varem Eestis kinos näidatud ning tõenäoliselt ei jõua need ka levisse.

Setomaal toimub laupäeval ja pühapäeva kostipäiv, kus ootavad külla talud ja kodud, tootmishooned ja hoopiski ootamatud kohakesed, et kaugelt ja lähedalt tulnuid hea ja paremaga kostitada. See on suurepärane võimalus tutvuda kohaliku köögiga: sõir, suulliim, kikkaseenepiirak ja muu selline kraam on kohvikutes au sees. Pühapäeval on kohvikutes peräpütüpäiv ehk pakutakse seda, mis veel pakkuda on.

Kostipäev Setomaal.
Kostipäev Setomaal. Foto: Priit Palomets

Nüüd, kus jälle praamid sõidavad oma tavapärast rada, on aeg jälle Hiiumaale minna. Laupäeval toimub seal Lestafest, mis aitab tõsta teadlikkust Hiiumaa kalastusvõimalustest, tutvustab hääbunud rannakalanduse kultuuri, tuub välja kala kui tooraine väärtused ning inspireerib inimesi tegutsema merenduse ja kalanduse valdkonnas.

Seltsimehed unetud, kiirustage!

Pärnus toimub reedest pühapäevani Augustiunetus – uues kuues, uues kohas (Pärnu jõe vasakkallas) ja sama rõõmsalt! Tänavafestivalist on saanud linna- ja loomefestival, milles kulgemise rütmi saab ise valida - kas aeglaselt ja loodust nautides või rütmikamalt ja elevust jagades. Hea muusika ja seltskond, ainulaadsed maitse-, kunsti- ja kultuurielamused kuuluvad loomulikult asja juurde.

Moostes toimub reedest pühapäevani aga Eesti ainus rahvamuusikatöötluste festival Eluhelü – jalustrabavalt võimas pärimusmuusika, uuestisündi garanteerivad elamused värskes looduses ja ajaloolises mõisakompleksis keset ülendavaid helisid!

Ülevaade kõikidest tulevastest sündmustest leiad Puhka Eestis veebilehelt. Mõnusaid elamusi!

Kindlasti võta osa ka põnevast Eesti kultuuri ja ajalooga seotud viktoriinist, kus pannakse välja vinged auhinnad! Viktoriin kestab 4. oktoobrini. Osalemiseks kliki SIIA!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles