USKUMATU ⟩ Puudega laste kool sai loa õpilaste peal elektrišokki kasutada

Kert Avasalu
Copy
Rotenbergi kool.
Rotenbergi kool. Foto: Google Earth

Paljude hinnangul on tegu ebainimliku ja piinava kasvatusviisiga, kuid kool ja lähedased kaitsevad seda, kirjutab New York Times.

USAs Massachusettsis asuv kool sai kohtutelt loa jätkata oma äärmiselt vastuolulise kasvatuspraktikaga. Nimelt kasutab Judge Rotenbergi kasvatusasutus seadeldisi, millest tulevad juhtmed kinnitatakse käele või jalale ning mis annavad vigade puhul kergeid elektrišokke.

Rotenbergi kool oli ainus õppeasutus USAs, mis sellist meetodit kasutas. Eelmisel aastal keelustas toidu- ja ravimiamet selle pärast aastatepikkust ühiskondlikku vastasseisu. Seadmed kujutavad endast «ebamõistlikku ja tõsist ohtu vigastuste või trauma tekkimiseks», põhjendas amet.

Möödunud nädalal kuulutas kohus aga keelu tühiseks. Kohtunike sõnul kitsendas föderaalne keeld kooli arstide võimalusi õpilaste ravimisel. Nii on Rotenbergi kool edasi ainus õppeasutus, mis šokiaparaate agressiivse või ennastkahjustava käitumise takistamiseks kasutab.

Juhtmed kinnitatakse käele või jalale.
Juhtmed kinnitatakse käele või jalale. Foto: Kuvatõmmis

Mõned kiidavad

Rotenbergi kool on koduks nii lastele kui täiskasvanutele, kel on vaimupuuded või käitumuslikud, emotsionaalsed ning psühhiaatrilised probleemid. «Kuidas tunneks end keegi, keda iga päev elektriga piinataks, ilma et nad kuskilt abi saaks?» muretses autistide esindusliidu juht Sam Crane.

«Kohutav, et sellisel asjal lastakse juhtuda,» lisas ta. Ühe vanema sõnul oli tema poeg asutusest tulles alakaalus – elektrišokid olid teda oksendama ajanud. Praegu kasutatakse neid 55 inimesel.

Samas nii mõnedki kiidavad seda meetodit. Osa vanemate sõnul ei suutnud miski muu mõningaid käitumismustreid välja juurida, kuid šokiaparaat aitas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles