PIDU ⟩ Kumu Reiv tuleb taas: korraldajad kutsuvad ajalugu tegema

MUSA portaal
Copy
Kumu Reiv 2019. aastal
Kumu Reiv 2019. aastal Foto: Pressifoto

10. septembril on Kumus eriline öö. Peosarja Kumu Reiv korraldajad kutsuvad inimesi ajalugu tegema. Kunstimuuseumis on avatud näitus «Terve öö üleval. Reivikultuur lähivaatlusel» ning pärast sellega tutvumist oodatakse kõiki reivima ja muutma seeläbi killukest raju peo ajalugu.

Viimati 2019. aastal toimunud Kumu Reivil astus üles Eestist pärit postsovetliku räpi sensatsioon Tommy Cash. Üllatusena väisasid sündmust ka USA päritolu moelooja Rick Owens ja tema kunstnikust abikaasa Michèle Lamy. Toona oli Kumus üleval Cashi ja Owensi ühistööna valminud näitus «Süütud ja Neetud».

Tommy Cash ja Rick Owens oma ühisnäituse "Süütud ja neetud" avamisel.
Tommy Cash ja Rick Owens oma ühisnäituse "Süütud ja neetud" avamisel. Foto: Konstantin Sednev

Seekord kutsutakse reivikultuuri austajaid aga tutvust tegema näitusega «Terve öö üleval. Reivikultuur lähivaatlusel», mis heidab pilgu reivile ja klubikultuurile ning nendega seotud subkultuuridele. Tegemist on esimese reivi fenomeni käsitlev näitusega Eestis, mille eesmärgiks on avada reivi poliitilist potentsiaali ja poeetilist terviklikkust.

Nii annavad näitusel esitletud teosed sissevaate reivikultuuri mitmesugustesse avaldumisvormidesse. Lisaks rahvusvaheliselt tunnustatud kunstnikele, nagu Jeremy Deller või The Otolith Group, on näitusele kaasatud ka Berghaini legendaarne uksehoidja Sven Marquardt.

Niisama värvikirev ja tähenduslik on ka seekordne esinejate nimekiri, mis ulatub reivisõpradele tuttavatest UK artistidest Giant Swan ja Rezzett kohalike tegijateni nagu Nikolajev, Triin Niinemets ja Susanna Raiend. Reiviöö visuaalse rännaku loob Mikk-Mait Kivi. Lisaks muusikalisele ja seda saatvale visuaalsele elamusele, rikastab reivikogemust ka hinnatud koreograafi Rene Kösteri klubikogemuse teekonda selle algusminutitest peo lõpumomentideni portreteeriv kaasaegse tantsu etendus.

«Seekordse Kumu Reivi eesmärk on tuua ühe katuse alla tänased elektroonilise muusika toorema esteetika näited ja nii oleme koostöös Robert Nikolajeviga IDA Raadiost valinud välja kaasaegse reiviskene kõige intrigeerivamad põrandaalused tegijad,» sõnab sündmuse peakorraldaja Tõnis Hiiesalu ning lisab, et esinejate list veel täieneb ja üllatusi on tulemas ka seni veel väljahõikamata järelpeo osas. «Kumu ise ja Kati Ilvese poolt kureeritud näitused on viimastel aastatel loonud pinnase seesuguseks koostööks. Peale seekordset reivi võtame aga reivistepsli mõneks ajaks seinast välja,» lisab Hiiesalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles