HEA TEADA ⟩ Kui palju kannatab planeet Netflixis sarjade vahtimise pärast?

Spekter
Copy
Maya Hawke Netflixi hittfilmis  «Fear Street Part 1: 1994». Filmiseeria kõigi kolme peatüki ära vaatamine võrdub keskkonna seisukohast umbes 16 kannutäie vee keetmisega.
Maya Hawke Netflixi hittfilmis «Fear Street Part 1: 1994». Filmiseeria kõigi kolme peatüki ära vaatamine võrdub keskkonna seisukohast umbes 16 kannutäie vee keetmisega. Foto: AFP / Scanpix

Kas oled kunagi mõelnud, mida tähendab keskkonna jaoks sinu diivani peal lesitud ja videote, sarjade ja filmide saatel veedetud õhtu? Nüüd on vastus olemas.

 

Üks tund kodustest või nutiseadmetest videote striimimist võrdub ökoloogilise jalajälje poolest sellega, kui kolm korda elektrikannuga vett keeta, selgub hiljutisest The Carbon Trust keskkonnauuringust. Arvuliselt jõuti järeldusele, et tund aega videote vaatamist jätab atmosfääri 55g süsihappegaasi. See kehtib siis mitte üksnes Netflixi, vaid ka YouTube'i ning mistahes muu videosisu tarbimise kohta, mida inteneti vahendusel striimida saab.

Arvesse oli siinkohal võetud video-on-demand (VOD) ehk voogedastuse energiakulusid vaatamise kogu tsükli vältel – alates videosisu kättesaadavaks tegemisest kuni selle tarbimiseni. Selgus ka, et suurimat mõju avaldab CO2 emissioonile see, millisest seadmest videosisu tarbida: 50-tollisest telerist videote ja sarjade striimimine on umbes 4,5 korda sügavama ökoloogilise jalajäljega kui sama tegevus sülearvutil ja 90 korda keskkonnakahjulikum kui videote vaatamine nutitelefoni vahendusel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles