Paks lumi sunnib Alaska põdrad maanteedele ja linnadesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paks lumi sunnib Alaska põtru liikuma maanteedele, raudteedele ja linnadesse
Paks lumi sunnib Alaska põtru liikuma maanteedele, raudteedele ja linnadesse Foto: SCANPIX

USAs Alaskal on väga kõrged hanged paljudele põtradele saatuslikuks saanud.

Kuna lume tõttu metsas liikumine on takistatud, tulevad põdrad lumest puhastatud maanteedele, raudteedele ja linnadesse, edastab Helsingin Sanomat.

Anchorage`ist põhja jäävas Matanuska-Susitna piirkonnas on sellel talvel olnud põtradega juba 315 liiklusõnnetust. Asjatundjate arvates võib selliseid õnnetusi veel üsna palju ette tulla, sest talv kestab veel vähemalt 2,5 kuud.

Alaska metsa- ja kalandusameti bioloog Tim Peltier sõnas, et talve jooksul hukub teedel keskmiselt 270 põtra.

Ka raudteedel on siiani hukkunud keskmisest enam põtru.

Põtrade kaitsmisega tegeleva organisatsioon nõudis «põdraohuolukorra» väljakuulutamist.

Alaska raudteefirma võttis juba kasutusele juba laiemad lumesahad, mis jätavad ka raudtee kõrvale lumevaba ala, kuhu raudteel olevad põdrad saavad rongi lähenedes minna.

Samuti on metsas tehtud lume sisse teid, et loomad liikuda saaksid.

«Põdraga kokku põrkamine ei ole naljaasi. Mitte kellelegi ei meeldi sellisesse olukorda sattuda,» lausus raudteefirma esindaja Tim Sullivan.

Lume tõttu on põdrad jõudnud ka Anchorage`i. Anchorage`is on sellele talvel sadanud 2,3 meetrit lund. Keskmiselt sajab selles linnas talve jooksul lund pool meetrit või natuke enam.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles