Naised on paremad parkijad kui mehed

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine roolis. Pilt on illustreeriv.
Naine roolis. Pilt on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Üldine arusaam, et naised ei oska ei autot juhtida ega parkida, on väga laialt levinud. Uuring tõestas aga, et sellisel arvamusel ei ole mingit alust.

Inglismaal teostatud uuring viitas, et kui naised ei meestest paremad juhid, siis kindlasti ei ole nad ka halvemad, kuid parkides ületavad nad kindlalt mehi, vahendas Huff Post. Uuringu käigus jälgiti ja hinnati 2500 juhi oskusi koha leidmisel, manöövri ajastamisel ja ruumis positsioneerimisel.

Enamikul juhtudest ületasid naised parkimise oskustes mehi, kuigi nad olid tunduvalt ebakindlamad. Vaid üks viiendik naistest tunnistas, et ta oskab paremini parkida, kui mehed.

Mehed on parkides kärsitud. Nad raiskavad aega ja kütet, sest sõidavad vabadest parkimiskohtadest mööda ning kui lõpuks leiavad koha, siis pargivad lohakalt. Naised märkavad paremini vabu parkimiskohti või seda, kui keegi hakkab kohta vabastama.

Naistel kulub keskmiselt parkimisele 21 sekundit, kuid meestel kulub selleks 16 sekundit. Enam kulunud aeg käib asja ette, sest naised pargivad hoolikamalt. 53 protsenti naistest, kelle parkimist jälgiti, parkisid auto parkimiskoha keskele. Meestest said sellega hakkama vaid veerand. 56 protsenti naistest paigutas auto ringi, kui see ei läinud esimese korraga parkimiskoha keskele. Meestest vaevus seda tegema vaid 29 protsenti.

Uuringu käigus avastati ka, et mehed on parkides bravuurikamad. Seda eriti, kui kõrvalistmel istub naisterahvas. Naise juuresolekul proovisid mehed autot parkida liiga väiksesse vahesse isegi siis, kui laiem koht oli lähedal vaba.

Ilmnes, et 39 protsenti naistest eelistasid autot parkida rohkem tagurdades, meestest eelistas seda 28 protsenti.

Neil Beeson, uuringu üks korraldajatest, selgitas, et kuigi mehed õpivad kiiremini sõitma, on naised need, kellele õpetused paremini meelde jäävad. Ka ei näita tema sõnul uuring, et meestel oleks parem ruumitaju, nagu üldiselt arvatakse.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles