IBEX satelliit leidis tähtedevahelisest ruumist nelja aine aatomeid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IBEX satelliit
IBEX satelliit Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA satelliit  Interstellar Boundary Explorer (IBEX) piilub meie päikesesüsteemist väljapoole ning tegi nüüd seni edukama leiu.

IBEX leidis tähtedevahelises ruumis olevast kosmilisest ainest nelja algaine aatomeid, edastab iltasanomat.fi.

Leiti hapniku, neooni, heeliumi ja vesiniku aatomeid.

Teadlaset sõnul annavad avastused uut informatsiooni päikesesüsteemi sünni, kosmoses kehtivate füüsikareeglite ja teiste Linnutee tähtede kohta.

IBEXi avastatud aatomid pärinevad vanadest tähtedest ja supernoovaplahvatustest. Neid aatomeid leidub tähtedevahelises ruumis kogu Linnuteel. Laetud ja neutraalsete osakeste voog moodustab niinimetatud tähtedevahelise tuule ehk plasmavoolu.

IBEXi  eesmärgiks oli selle tuule koostis kindlaks teha.

IBEXi mõõtmine näitas, et iga 20 neooniaatomi kohta tuleb 74 hapnikuaatomit.
Meie päikesesüsteemi heliosfääris on 20 neooniaatomi kohta 111 hapnikuaatomit.

Päikesesüsteemi sees on hapnikku seega enam kui tähtedevahelises ruumis.

«Meie päikesesüsteem on teistsugune kui selle lähedane kosmiline ruum. See viitab kahele võimalusele. Meie päikesesüsteem võib olla arenenud erilises, palju hapnikku sisaldavas galaktika osas, mis ei ole see, kus me praegu oleme või siis on elu ühte põhikomponenti hapnikku suures koguses tolmu- ja jääosakestes,» tõdes IBEX projekti peauurija David McComas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles