VIDEO ⟩ Peaminister Boris Johnson: esmaspäeval lähen isegi pubisse ja võtan ühe õlle!

Inna-Katrin Hein
Copy
Briti konservatiivne poliitik Boris Johnson joomas 10. juulil 2019 õlut Londonis Metropolitan Bar pubis
Briti konservatiivne poliitik Boris Johnson joomas 10. juulil 2019 õlut Londonis Metropolitan Bar pubis Foto: HENRY NICHOLLS/REUTERS/SCANPIX

Suurbritannia peaminister Boris Johnson teatas 5. aprillil, et riik asub alates 12. aprillist järk-järgult koroonapiiranguid leevendama.

Briti meedia teatel avatakse järgmisel nädalal seni suletud olnud kauplused, spordisaalid, staadionid, ilu-, juuksuri- ja massaažisalongid ning söögi- ja joogikohad, kus saab väliterrassidel olla. 

«Esmaspäeval 12. aprillil lähen isegi pubisse ning ettevaatlikult, kuid tagasipöördumatult tõstan suule pindi õlut,» sõnas Johnson piirangute leevendamise teemalisel pressikonverentsil.

Endine Londoni linnapea ja konservatiivist poliitik Boris Johnson 22. juunil 2016 Kirde-Inglismaal Piercebridge'is inimestega kohtumas, et rääkida nendega Brexitist. Talle pakuti kohalikku õlut
Endine Londoni linnapea ja konservatiivist poliitik Boris Johnson 22. juunil 2016 Kirde-Inglismaal Piercebridge'is inimestega kohtumas, et rääkida nendega Brexitist. Talle pakuti kohalikku õlut Foto: Scott Heppell/AFP/Scanpix

Johnson lisas, et kuigi algselt pidid piirangud välismaale reisimisele lõdvenema 17. mail, ei ole see veel kindel, vaid sõltub mitmetest asjaoludest.

«Loodame, et reisida saab alates 17. maist, kuid samas me ei soovi, et välismaale reisinud britid nakatuksid koroonaviirusega või nakatunud välismaalased tuleks meie riiki. Me peame seda meeles pidama ja jälgima,» teatas Briti peaminister.

Suurbritannias vähenes koroonaviirusse nakatumine ja viirushaiguse Covid-19 põdemine viimase kuuga märgatavalt. Seda tänu karmidele koroonapiirangutele ja korralikule vaktsineerimisplaanile.

Senistel andmetel on tehtud üle 31 miljoni koroonavaktsiini süsti ehk ligi 50 protsendile Suurbritannia elanikest on tehtud kaitsesüst.

Suurbritanniast ei tohi praegu veel välismaale puhkusele sõita, ainult tööasjus on lubatud. Selle reegli rikkujad saavad kuni 5000 naela (5850 eurot) trahvi. Välismaal tööl käinud peavad olema pärast koju tagasi saabumist 10 päeva karantiinis.

Suurbritannia valitsus on kehtestanud reisimisele «valgusfoori».

Praegu peavad reisijad, kes tulevad Ühendkuningriiki riikidest, mis ei kuulu koroonaohtlike riikide nimekirja, tegema lennueelse koroonatesti ja olema 10 päeva karantiinis. Selle aja jooksul tegema veel kaks koroonatesti, esimese testi teisel ja teise kaheksandal päeval pärast saabumist.

Uue kava kohaselt peavad rohelistest ehk vähese koroonanakatumisega riikidest naasvad reisijad enne teisest riigist lahkumist ja koju tagasijõudmisel läbima testimise, ilma et nad peaksid olema karantiinis.

Kollastest ehk keskmise nakatumisega riikidest saabujad peavad läbima testimise ja olema karantiinis. Punased riigid on keelualad ja sinna ei soovitata üldse sõita. Suurbritannia nimekirjas on praegu 39 punast riiki.

Britid loodavad, et 2022. aastaks on pandeemia möödas ja reisimine hakkab taastuma.

Suurbritannia katsetab vaktsiinipasse, kaasa arvatud snookeri maailmameistrivõistlustel, mis toimuvad 17. aprillist kuni 3.maini 2021 Inglismaal Sheffieldis ja FA Cupi finaalis Londonis Wembley staadionil 15. mail 2021.

FA Cup on Inglismaa klubijalgpalli väljalangemissüsteemis karikavõistlused.

Katsetsetustega uuritaks, kas saab läbi viia suuri sündmusi, kus on koos palju inimesi, kes ei hoia distantsi.

Vaktsiinipassid või sertifikaadid näitavad, kas isikut on vaktsineeritud COVID-19 vastu, kas ta on hiljuti saanud negatiivse testitulemuse või on tal mingi looduslik immuunsus.

Pilootsündmus toimub 16. aprillil Liverpoolis komöödiaõhtul, mille külastajaid testitakse enne ja pärast etendust.

Suurbritannias on koroonadiagnoosi saanud 4,36 miljonit inimest, viirushaiguse Covid-19 tagajärjel on surnud 127 000 inimest, paranenute kohta andmed puuduvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles