EDETABEL ⟩ Soomest sai taaskord maailma kõige õnnelikum riik, Eesti jäi esikolmikust kaugele

Elu24
Copy
Soome mees.
Soome mees. Foto: Alexander Demianchuk/Alexander Demianchuk/TASS

Maailma õnnearuanne andis välja edetabeli, kus on välja toodud kõikse õnnelikumad riigid. Esimese koha pälvis meie naaberriik Soome, kes on kõige õnnelikum riik juba neljandat järjestikust aastat. 

Teisele kohale jäi napilt Island. Kolmandaks jäi Taani. Uus-Meremaa oli ainus mitte Euroopa riik, kes esikümnesse jõudis. Maailma kõige õnnetumaks riigiks oli Afganistan, kellele järgnesid Lesotho, Botswana, Rwanda ja Zimbabwe.

Kõik Põhjamaad olid edetabeli kümne parima hulgas. Eesti platseerus 28. kohale. Venemaa oli 60. kohal. 

Uuringu raames uuriti 149 inimeselt, kui õnnelikuna nad end oma koduriigis tunnevad. Arvesse võeti riigi sotsiaalmeetmeid, isikuvabadust, sisemajanduse koguprodukti (SKP) ja korruptsiooni taset. Erinevalt varasematest aastatest, hõlmas tänavuaastane õnneindeks uuringuid selle kohta, kuidas riigid on toime tulnud koroonaviirusega. 

Veidi enam kui kolmandikus riikides esines oluliselt suurem negatiivsete emotsioonide sagedus, teatasid raporti autorid, viidates tõenäoliselt pandeemia tagajärgedele. Ent 22 riigi jaoks läks asi paremaks, mitmel Aasia riigil läks isegi paremini, kui eelmise aasta edetabelis. Hiina tõusis näiteks 94. kohalt 84. kohale.

«Üllataval kombel ei olnud keskmist heaolu langust, kui seda mõõta inimeste enda hinnangul oma elule,» ütles raporti üks autoritest John Helliwell. «Üks võimalik seletus on see, et inimesed näevad Covid-19 kui ühist, välist ohtu, mis kõiki mõjutab, ja et see on tekitanud suurema solidaarsus- ja kaastunde,» põhjendas autor.

Autorid ütlesid, et Soome «saavutas väga kõrge vastastikuse usalduse mõõdupuu, mis on aidanud pandeemia ajal elu ja toimetulekut kaitsta».

Vaata, kes veel kümne kõige õnnelikuma riigi sekka jõudsid SIIT!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles