PILDID JA VIDEO ⟩ Jäätunud Valaste joa all videot filminud nais-DJ: tingimused olid üsna ekstreemsed

Getter Trumsi
, Reporter
Copy
Merle Roolaid esinejanimega DJ Romily Valaste joa juures oma esinemist filmimas.
Merle Roolaid esinejanimega DJ Romily Valaste joa juures oma esinemist filmimas. Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost

Juba lapsepõlves tee muusika juurde leidnud Merle Roolaid, esinejanimega DJ Romily, sai Eesti vabariigi sünnipäeva nädalaks valmis laheda projektiga. Üle kolme aasta diskorina tegutsenud Roolaid esitas jäise Valaste joa juures oma muusikat. Ettevalmistused tunnise video filmimiseks võtsid aga kordades kauem aega ja see kõik oli Roolaidi sõnul lausa ekstreemne. 

Tallinnast pärit Merle Roolaid on väga kirglik muusikaarmastaja, kes on olnud DJ juba üle kolme aasta. 

«Muusikani leidsin tee juba lapsepõlves, kuna mu isa oli elektroonikainsener ja melomaan. See tähendas seda, et meil olid kodus kõikvõimalikud kvaliteetsed muusikaseadmed ja palju muusikat,» rääkis Roolaid Elu24-le. Ta lisas, et mängis lapsena kuus aastat ka muusikakoolis akordionit.

Arvestades tema muusikast ümbritsetud lapsepõlve, ei ole üllatav, et Roolaid on korraldanud EDM Estoniaga muusikaüritusi ja lennanud lemmikartistide kuulamiseks välismaale. «DJ-maailma vastu on juba aastaid suur huvi olnud. Olen seetõttu palju ringi reisinud, et käia kuulamas oma lemmikartiste, nagu Armin Van Buuren ja paljud teised.»

Merle Roolaid on DJ-na tegutsenud juba üle kolme aasta.
Merle Roolaid on DJ-na tegutsenud juba üle kolme aasta. Foto: Erakogu

DJ-rolli astus Roolaid üle kolme aasta tagasi. «Võtsin pool aastat eraõpetaja käe all tunde. Samuti olen täiendanud ennast produtseerimises Armin Van Buureni, Deadmausi, Rodge'i masterclass'i koolituste toel.»

Kuid Roolaidi arvates on kõige olulisem muidugi muusikaga järjepidevalt tegeleda. Nõnda on eestlanna viimase kolme aasta jooksul teinud mitu miksi, mida saab kuulata nii SoundCloudis kui ka Youtube'is.

Enda suuremate esinemiste seast toob Roolaid välja Paul Van Dyki maailmaturnee, kus eestlanna oli saksa DJ Tallinna kontserdil soojendusesineja. «Samuti on olnud au muusikaliselt sisustada Norra kroonprintsi äridelegatsiooni galat koos erinevate artistidega.»

MUUSIKAGA LOODUSESSE

Kuulates ja vaadates maailmakuulsate DJ-de esinemisi, tekkis Roolaidil ühtäkki mõte: «Miks mitte teha ka ise kuskil looduskaunis kohas live'is selline kvaliteetne DJ-etteaste, mida on huvitav vaadata ja kuulata?»

Esialgu plaaniti salvestada video Ibizal. «Aga kuna hetkel on reisimine piiratud, siis mõtlesin otsida Eestis sellise koha, kuhu mu ibizalik müstiline muusika mängimiseks sobiks. Asukoha valikus oli erinevaid kohti, aga tahtsin leida sellise ägeda koha, kus pole midagi sellist varem tehtud, ning et see koht ei oleks veel väga tuntud.»

Valituks osutus Ida-Viru maakonnas asuv Valaste juga, mille ümbritsevat loodust soovis Roolaid ka drooniga jäädvustada. Kohapeal mängis kaasa ka trummar Siim Koppel (alumisel pildil), Roolaidi hea sõber. Koppel mängis kaasa kolme loo ajal, mis muutis Roolaidi sõnul esinemise elavamaks. 

Merle Roolaid ehk DJ Romily koos trummar Siim Koppeliga.
Merle Roolaid ehk DJ Romily koos trummar Siim Koppeliga. Foto: Erakogu

Video professionaalse poolega tegeles produktsioonifirma Vita Pictura, mis on teinud koostööd mite kuulsa välismaa artistiga ja filminud ka muusikafestivale. (Kusjuures, sama ettevõte on ka Kerli Kõivu dokumentaalfilmi taga, mis avaldatakse kolmes osas. Esimest osa näeb SIIT.)

«Käisin Valaste joa juures ja saatsin Vita Picturale pildid, et tahan seal joa all video teha.  Ise ei olnud päris kindel, kas see on üldse võimalik, kuna joa alla ei vii ükski tee ja sinna ei ole võimalik nii lihtsalt pääseda,» tõdes Roolaid, kuid lisas rõõmsalt: «Nad olid aga mu ideest vaimustuses ja väga entusiastlikud seda kõike tegema.» 

«Hetkel on meelelahutusvaldkonnas esinemised piiratud ning arvan, et sellised kaunite vaadetega kvaliteetsed DJ-etteasted on hea meelelahutus. Eriti kui seda nautida koos suure teleekraani ja kvaliteetsete kõlaritega,» pakkus Roolaid ja lisas: «Erinevates looduskaunites kohtades tehtud videod annavad võimaluse nii-öelda virtuaalseks reisimiseks ning ideid, kuhu reisi planeerida. Sarnast videot tehes oled artistina pildil ning teed tööd oma tuleviku nimel, et kui taas kõik võimalik, saad täiega live-muusikat mängida.»

JÄINE VIDEO

Pilkupüüdva video telgitaguseid kirjeldades tunnistas Roolaid järgmist: «Selle tegemine oli päris ekstreemne. Kogu varustus (lava, tehniline varustus, trummid) tassiti 389-astmelisest trepist alla ja hiljem üles. Umbes 20 meetrit teekonnast läbiti köie ja turvavarustuse abiga.» Seetõttu olid kohal ka vastava koolituse saanud meeskonnaliikmed.

Kogu vajaliku ülesseadmine ja elektri vedamine võttis üheksal inimesel aega umbes neli tundi. Kuid sellega katsumused ei lõppenud.

«Ilmastikutingimused olid samuti üsna ekstreemsed: viis miinuskraadi, tugev tuul ja lumetorm. See kõik tegi äärmiselt ohtlikuks DJ-puldi, kaamerameeste ja videoseadmete töö, kuna kõik oli hetkega lume alla mattunud, käed jäätumas ja oli oht, et tehnika ei pea ikka vastu.» Eestlanna sõnul läks aga kõik ladusalt ja tehnika oli töökorras lõpuni välja. 

 Siinne galerii annab aimu, mis toimus kaadri taga.

Roolaidil on kindel soov ka edaspidi selliseid videoid teha. «Et eestlastele ja maailmale tutvustada kauneid Eestimaa aardeid koos minu mängitava muusikaga,» ütles eestlanna lõpetuseks.

Valaste joa juures valminud videoklippi on praeguseks Youtube'is vaadatud üle 5000 korra.

Roolaidi ehk DJ Romily etteastet, milles on ka kauneid droonikaadreid Valaste joast ja seda ümbritsevast loodusest, näed SIIN. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles