INTERVJUU ⟩ Tuuli Roosma Kanal 2 uuest löögirusikast «Esse»: see tuleb teravam kui arvatakse

Liina Suvi Ristoja
, Kinoportaali toimetaja
Copy
Tuuli Roosma Kanal 2 saates «Teletop»
Tuuli Roosma Kanal 2 saates «Teletop» Foto: Konstantin Sednev

Eile esmakordselt eetrisse läinud edetabelisaate «Teletop» üks külalisi oli teleprodutsent Tuuli Roosma. Kanal 2 kevadhooaeg toob telekanali eetrisse juba sel nädalal veel kaks uut saadet, milles telenaisel on tähtis roll mängida. 

Milline koht on sinu silmis «Teletopil» tänasel päeval tänases Eestis?

Ma arvan, et tal on väga hea koht – pühapäevaõhtune meelelahutuslik koht, nii et õige asi õiges kohas. Kindlasti saab see populaarseks, selline nädala kokkuvõte ja ülevaade tähtsamatele uudistele. Väga hea ekraaniduo on Juur ja Oja olnud alati, Mart Normet nüüd liitus nendega – hea teleinimene, siit saab ainult head televisiooni tulla.

Kui tugevalt tunned end kaamera ees sellises humoorikas improviseerimises, milles Juur ja Oja on suurte kogemustega meistrid?

Selles mõttes oli lihtne, et ma ei olnud siin stuudios üksi, vaid siin oli viis inimest. Minu jaoks oleks olnud hirmutav, kui oleksin pidanud selle saate üksi ära tegema.

Sinu punktitabelist paistis kohe silma, et oled reisinud inimene – tähtsamal kohal olid kosmopoliitsed teemad (vaata edetabelit siit).

Kosmosest oleks võinud rohkem rääkida! Oleme seda lastega palju arutanud, kuna loeme just koos Ameerika Ühendriikide astronaut Scott Kelly raamatut «Aasta kosmoses». Tema läks sinna tegema neid proove, et mida teeb aasta kosmoses inimese tervisega ja ega see väga tervistav ei ole seal kosmoses olla. Meie lapsed ei taha enam kosmosesse minna – kui vanasti lapsed unistasid ikka kosmonaudiks saamisest, siis... ega nad lollid ole!

Perest rääkides: tuleval nädalal jõuab eetrisse teie «Meie aasta Indias» jätkuhooaeg. Kuidas nii palju materjali sai, et lausa kaks hooaega annab vändata?

Meil on lihtsalt väga eriline osa meie India-reisist täiesti käsitlemata. See on siis see, mille pärast pool maailma Indiasse kokku jookseb: me astume valgustumise teele. Käimegi läbi aašramid, gurud, pühad emad, erinevad religioonid ja usundid ning vaatame, mis seal leidub ja kuidas see meiega suhestub.

Mis sealt külge jäi?

Külge jäi väga palju! Igaüks leidis oma. Andres näiteks leidis sikhismi enda jaoks. Tema tahtis kohe pühitsust saada ja sikhi usku astuda. Sikhid on need, kes võivad oma usupühitsuse saada kasvõi 2-aastaselt või kohe kui nad soovi avaldavad. Ja nad saavad omale mõõga ja saavad tohutusse mõõgavõitluse trenni minna. Aga seal on erinevad reeglid ja üks reegel on, et ei tohi valetada. Selle koha peal jäi Andres natukene mõtlema. Ta mõtleb veel, kaalub oma variante. 

Kevadhooaeg toob Kanal 2 ekraanile «Meie aasta Indias» hingestatud jätkuhooaja
Kevadhooaeg toob Kanal 2 ekraanile «Meie aasta Indias» hingestatud jätkuhooaja Foto: Kanal 2

Räägi pisut oma uuest saatest «Esse», mille kallal oled nüüd agarasti töötanud (teisipäevane Kanal 2 uuriv ajakirjandussaade – toim.).

Mul on suur rõõm, et Kanal 2 on jälle tagasi toonud sellise klassikalise televisiooni. See on valdkond, mis mulle meeldib ja milles tunnen ennast kindlalt. Mulle meeldib, et saab teha  meelelahutuslikul kanalil korralikku publitsistikat. Jah – küll meelelahutuslikus võtmes, aga see aitab alati saatele kaasa.

Tegemist peaks olema Eeva Esse autorisaatega, samal ajal on kambas aga sellised kõvad pähklid nagu sa ise ja ka Mihkel Raud. Kelle saade see siis lõpuks on?

Eeva Esse on viimastel aastatel üks silmajäänumaid ja ägedamaid noori saatejuhte ja see saade on täpselt tema näo järgi tehtud. On ainult rõõm olnud seda saadet kokku panna.  Saade on niikuinii meeskonnatöö, keegi ei tee päris üksi saadet. Isegi kui inimesel on täielikult autorisaade – ta ise valib teemad, töötab need läbi – ta vajab ikkagi jõude, kes aitavad kaasa mõelda ja aitavad juba puhtalt ajaliselt saate eetrini viia. Nädal aega on lühike aeg mingi teema ette valmistamiseks. Tugev taustajõud teeb hea saate! Muide, mina ei ole aru saanud, et ma olen kuidagi vanem põlvkond juba, aga kuna meil on toimetuse sees nooremad ja vanemad inimesed, siis tuleb väga põnevalt välja see põlvkondade vahe: mis teemasid me keegi teame, kuidas vastu võtame ja kuidas tundub. Väga huvitavad koosolekud on olnud ja mõlema poole jaoks avardavad.

Mis on selle saate peamised katsumused või raskused? Teil on ju täitsa oma uus formaat välja töötatud.

Katsumus alles tuleb, sest praegu keegi veel ei tea, mis see saade on. Ootame põnevusega esimese eetri ära ja vaatame, kuidas vastuvõtt on. Ühest küljest in ehk lihtne leida osalisi, teisest küljest jälle keeruline. See võib eetriga seoses ka muutuda. Inimestel on mingi eeldus ja arvamus, et mis see saade on, aga ta on kindlasti teravam, kui arvatakse. Et ootame ja näeme. Sellise saate puhul on oluline ikka see, kes on saate külalised ja kui hästi nad mingit teemat avavad ja see ongi kriitiline. Loodame, et meil on jätkuvalt ägedad külalised. 

Kevadhooajal 2021 saab Kanal 2 Tuuli Roosma produtseerimisel kirkamaks värske idee võrra – noor talent, ajakirjanik Eeva Esse tuleb ekraanile oma iganädalase terava publitsistikasaatega «Esse».
Kevadhooajal 2021 saab Kanal 2 Tuuli Roosma produtseerimisel kirkamaks värske idee võrra – noor talent, ajakirjanik Eeva Esse tuleb ekraanile oma iganädalase terava publitsistikasaatega «Esse». Foto: Kanal 2

Tulles meelelahutusest – kas selline tõsisem suund ongi nüüd see, kuhu oma pilku produtsendina suunad?

Olen alati olnud selline inimene, kes valutab mingite teemade pärast südant. Aga samas ma ei arva, et kõigest peaks alati tõsiselt rääkima. Kui sa suudad olulisest asjast rääkida läbi meelelahutuse, siis võib sellel olla hoopis tugevam mõju. See on miski, mida me «Esse» saatega teeme: käsitleme olulisi ühiskondlikke teemasid, aga ei lähe selle käsitlusega väga raskeks. Sügavaks, aga mitte raskeks.

Mis on see Eeva Esse x-faktor või iva temas, mis paneks televaataja tahtma teda näha ja näha teda lahkamas suuri küsimusi?

Ta on lihtsalt väga särav saatejuht ja väga särav ka isiksusena. Suuri isiksusi, kes Eeva kahtlemata on, on alati hea vaadata. Jah, ta on noor, aga tema on see, kes on sotsiaalselt väga tundlik olnud ja paljud teemad, mida selles saates käsitleme, on tema enda südamevalu ja soov midagi muuta. See on väga tema moodi saade ja sobib talle.

«Esse»

Alates 2. märtsist teisipäeviti kell 20.00 Kanal 2s

Noor talent, ajakirjanik Eeva Esse tuleb ekraanile oma iganädalase terava publitsistikasaatega. Igas saates on fookus ühel teemal, mis hetkel ühiskonnas säriseb. Tegemist on terava ja ühiskonnakriitilise publitsistikasaatega, mis võtab iga nädal käsitlemisele ühe ühiskonda lõhestava või kõnetava teema. Selgitatakse taustu, tuuakse paralleele, heidetakse valgust asjade varjatud külgedele. Tehakse samm sammu haaval selgeks, kuidas see teema vaatajat isiklikult puudutab. Saates intervjueerib Eeva ka persooni, kes vastaval teemal on oluline, vastutav isik või küsimuse kaalukeel. Saate produtsent on Tuuli Roosma. 
 

«Meie aasta Indias»

Alates 4. märtsist neljapäeviti kell 20.00 Kanal 2s

Reisisaate «Meie aasta Indias» magustoiduks jäetud gurmee-episoodid: kõige värvikamad seigad Tuuli Roosma ja tema pere seiklustest valgustumise teel Indias.

India on paljude usundite sünnipaik ning ka tänapäeval vaatavad lääne inimesed just India poole kui soovivad leida meelerahu. Saatesarja jätkuhooajal otsivad Tuuli, tema abikaasa Arbo ning nende kaksikutest pojad Andres ja Kristjan seda, mida paljud on Indiasse otsima läinud – tõelist valgustumist. Nelja episoodi jooksul käiakse aašramites, kohtutakse gurudega, tegeletakse jooga, meditatsiooni ja kõige muuga, mis võiks valgustumiselt lähemale viia. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles