Pereterapeut: oma naisega emotsionaalselt lähedane mees ei peta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jutt, justkui kõik Soomes töötavad maarjamaalastest mehed laseks seal püksirihma lõdvaks ning veedaks iga vaba hetke erineva naise juures, ei vasta psühholoogilise nõustaja ja pereterapeut Ilona Gassmanni arvates tõele.

«Kõigepealt ma tahan öelda, et mitte kõik Eesti mehed Soomes oma naisi ei peta. Naised kasutavad palju selliseid äärmusi nagu «kõik», «alati», «kunagi» või «mitte ükski», kuid kindlasti ei ole absoluutselt kõik mehed sellised nagu loos kirjeldatud,» rõhutas Gassmann algatuseks.

Taolised jutud levivad tema hinnangul suust suhu ja muutuvad justkui linnalegendiks, sest silma paistavad ju ikka halvad näited. «Need mehed, kes selliselt ei käitu, välja ei paista. Nendest ei räägita, naised ajakirjandusse nendest ei kirjuta. Seepärast võibki ajakirjandust lugedes jääda mulje, et kõik mehed petavad välismaal tööl käies! Kuid tegelikult see nii ju pole.»

Ka see väide, et ringitõmbavatel meestel on Eestis olevate peredega kõik korras, ei pea Gassmanni arvates paika, sest mees, kel on pereelu korras ja kes on oma naisega emotsionaalselt lähedane, petma ei lähe. «Inimene võib libastuda, kuid seda ühekordselt, mitte pidevalt!» ütles pereterapeut.

Ameerikast pärit masstarbimine

Tema sõnul on maad võtmas Ameerikast pärit massiline tarbimise mentaliteet – me tahame võimalikult palju nüüd ja kohe. «Tahame tarbida kõike, mida elu pakub. Sinna kuulub toit, alkohol ja ka seks. Ma arvan, et meeletu petmine on tarbimise üks osa ja seal taga pole vaimsust.

Nii nagu süüakse-juuakse liiga palju ega mõelda, mida see meie kehale teeb, nii tahetakse ka võimalikult palju naisi «tarbida», kuid tagajärgedele ei mõelda. Kui mehel on isu, siis ta arvab, et peab seda kohe saama. Ei pea!»

Vahelejäämise väiksem tõenäosus ei tohiks pereterapeudi sõnul soodustada petmist, sest kui inimesel on eneseväärikus ja austus enda vastu, siis 80 kilomeetrit, mis Helsingit ja Tallinna eraldab, kedagi peast hulluks ei aja.

«Kõik algab sellest, palju inimene ennast ja oma partnerit austab! Kui see ei ole paigas, siis loomulikult kasutatakse eemalolekut petmiseks. Samamoodi võiks petta ka naabrinaisega, kuid see oleks ohtlikum,» selgitas Gassmann ja lisas, et eneseväärikus peaks kaasa tulema juba lapsepõlvekodust ning kui partneri vastu austust pole, siis ei saa ka rääkida, et pereelu on korras.

Kui suhtesse on sisse tulnud petmine ja vundament on löödud kõikuma, siis tuleks suhet vaadata kolmes ajalises perspektiivis, õpetas terapeut. «Esimene aeg on minevik – mis meil oli ja mida meil ei olnud –, teine on olevik – milline on meie suhe praegu ja mis meil sellest mineviku ilust alles on jäänud – ning kolmandana peaks vaatama tulevikku – mida me oma suhtelt ootame.» Kui välismaal töötamine on suhet rikkunud, siis soovitas Gassmann kindlasti minna pereterapeudi juurde, et suhe korda saada.

Hundikarjas tuleb hundi moodi ulguda

«Minu juures nõustamisel on käinud mitmeid Soomes töötavaid mehi ja ma julgen väita, et nad on suhteliselt õnnetud. Neil pole seal juuri, nad elavad sageli seitsmekesi ühes korteris, lähevad tühiste asjade pärast tülli ning tihti on naised leidnud endale siin uued silmarõõmud,» tutvustas Gassmann Eesti meeste karmi olukorda meie põhjanaabrite juures.

Kas on võimalik, et muidu truu mees võtab korterikaaslaste lõdvad kombed üle ja hakkab teiste eeskujul oma naist petma? «See on 50-50 võimalus – võib võtta, aga ei pruugi. Kui mehel on emotsionaalselt lähedane suhe oma naisega ning eneseaustus ja -väärikus, siis petmist ette ei tule,» on pereterapeut kindel.

Näiteks toob ta üldiselt väga tervislikult toituva inimese, kes võib teistega sarnastumise eesmärgil korra burgerit küll süüa, kuid see jätab ta sisse halva tunde, tekitab iiveldust ja tõenäosus, et ta ka järgmine kord seda sööb, on üsna väike.

«Jah, hundikarjas tuleb huntide moodi ulguda ja sageli mehed ei taha kambast erineda, aga kui petmine läheb vastuollu tema sisemiste väärtustunnetega, siis julgeb ta erineda küll!» on Ilona kindel, sest elus on alati võimalik rohkem kui üks valik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles