VIDEO ⟩ Põhja-Korea plaanib rajada turisti tapmispaigana tuntud mäele moodsa suusakeskuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Põhja-Korea peaminister Kim Tok-hun (keskel) külastas koos Töölispartei poliitbüroo keskkomitee juhtidega Kumgangi mäestikku, kuhu plaanitakse rajada tänapäevane mäesuusa- ja puhkekuurort. Pildi avaldas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA 20. detsembril 2020
Põhja-Korea peaminister Kim Tok-hun (keskel) külastas koos Töölispartei poliitbüroo keskkomitee juhtidega Kumgangi mäestikku, kuhu plaanitakse rajada tänapäevane mäesuusa- ja puhkekuurort. Pildi avaldas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA 20. detsembril 2020 Foto: KCNA/via REUTERS/Scanpix

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA teatas, et Kumgangi mäele (Teemantmägi) plaanitakse ehitada rahvusvaheline mäesuusa-, matka- ja puhkekeskus.

Uudistelehekülje afp.com teatel oli seal juba varem väike suusakeskus, mis oli lõunakorealaste seas populaarne, kuid aasta tagasi andis Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un käsu hävitada seal olnud hooned, kuna need olid tema sõnul lagunenud ja kaunisse looduskeskkonda sobimatud.

Põhja-Korea peaminister Kim Tok-hun sõnas riigimeedias, et mäele rajatakse tänapäeva nõuetele vastav turismikeskus, mida hakkab kadestama kogu maailm.

Aastate jooksul külastas Kumgangi mäe suusakeskust tuhandeid Lõuna-Korea turiste, mis oli kahe Korea majandusliku koostöö paik koos Kaesongi tööstuspargiga.

2008. aastal lasi Põhja-Korea sõdur maha lõunakorealasest suusaturisti, kes läks suusakuurordi alalt välja, Lõuna-Korea kodanikel oli aga keelatud sinna mäesuusatama sõita.

Põhja-Korea Kumgang mäed vaadatuna Lõuna-Koreast Goseongist, mis asub Seoulist 330 kilomeetri kaugusel.
Põhja-Korea Kumgang mäed vaadatuna Lõuna-Koreast Goseongist, mis asub Seoulist 330 kilomeetri kaugusel. Foto: YONHAP/REUTERS/Scanpix

Põhja-Korea arendab suusakuurorti hoolimata sellest, et riigile on rahvusvaheliselt kehtestatud majanduspiirangud. 

Lõuna- ja Põhja-Koreal on erimeelsusi ka Kaseongi tööstuspiirkonnas, kus töötavad eelkõige riigile truud põhjakorealased, kes saavad seal paremat palka.

Lõuna-Korea Ewha ülikoolis töötava Põhja-Korea eksperdi Leif-Eric Easley arvates on Põhja-Koreal raske leida rahvusvahelisi investoreid, mida Kumgangi puhkekeskuse rajamiseks vaja on.

Hiina turistid jalutamas Põhja-Korea Kumgangi mäestikus.
Hiina turistid jalutamas Põhja-Korea Kumgangi mäestikus. Foto: Dita Alangkara/AP/Scanpix

«Põhja-Korea vajab välisraha, kuid samas suhtub ülbelt Lõuna-Koreasse, mis oleks kõige tõenäolisem äripartner. Põhjakorealased võivad kaasata ka hiinlased, kuid Hiinas on 12 väga heal tasemel mäesuusakeskust ja arvavalt ei ole hiinlased Põhja-Korea suusakeskusse investeerimisest huvitatud,» selgitas Easley.

Kumgangi mägi, mis on tegelikult mäestik, asub Põhja-Korea idaosas Kangwon-dos ja selle kõrgeim tipp on 1638-meetrine Birobong. Mägi asub Lõuna-Korea piirilinnast Sokchost 50 kilomeetri kaugusel.

Kumgang on osa Taebaeki mäeahelikust, mis kulgeb piki Korea poolsaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles