AJALOOLUGU ⟩ Lisaks abikaasale mahtus Jaan Tõnissoni ellu veel kolm tähtsat naist

Krista Aru
, Tartu ülikooli raamatukogu direktor
Copy
Jaan Tõnisson perega. Kuupäev teadmata.
Jaan Tõnisson perega. Kuupäev teadmata. Foto: PM/SCANPIX BALTICS

Tartu Ülikooli raamatukogu direktor Krista Aru avab riigivanema ja pikaaegse ajalehe Postimees omaniku Jaan Tõnissoni elu ja tutvustab lähemalt naisi, kes moodustasid olulise osa tema elust. 

Jaan Tõnisson (22.dets 1868 – 3.juuli 1941(?)) oli Eesti Vabariigi mitmekordne riigivanem, välisminister ja riigikogu esimees. Peaaegu nelikümmend aastat oli ta ka ajalehe Postimees omanik ja väljaandja ning üks ajalehe juhtkirjanikke. Kogu oma teadliku elu oli ta aga ennekõike eesti kultuuri- ja hariduselu, karskuse, põllumajanduse ja ühistegevuse edendaja, oli rahva juht, kes seadis isiklikust huvist kõrgemale rahva ja riigi huvid. Ta tegutses oma kaasajas, selle tingimustes ja piirides, kuid oli kannustatud ideedest muuta oma ettevõtmiste ja algatustega ka tulevikku.

Tõnissonil oli palju elujõudu ja ta näis oma kaaslastele väsimatuna. Ta töötas varastest hommikutundidest südaööni ja kauemgi, magas 4-5 tundi, ning alustas taas otsast. Ta jaksas osaleda kõiges, rutates õhtuti pärast päevatööd ajalehes Postimees ning sellega kaasnenud jutuajamisi väga erinevatel teemadel väga erinevate inimestega, Vanemuise seltsist põllumeeste, karskuse või laenu- ja hoiuseltsi või sõitis hoopis Peterburi või Riiga, et kõrgematelt ülemustelt midagi välja kaubelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles