DIKTAATORI SÕBER ⟩ Rahvusvahelise jäähokiliidu juht tahab nui neljaks MMi Minskis korraldada

Elu24
Copy
Valgevene president Aleksnadr Lukašenka ja Venemaa president Vladimir Putin on suured hokisõbrad.
Valgevene president Aleksnadr Lukašenka ja Venemaa president Vladimir Putin on suured hokisõbrad. Foto: SPUTNIK/VIA REUTERS/Scanpix

Peaaegu kõik, peale Valgevene, Venemaa ja Rahvusvahelise jäähokiliidu presidendi Rene Faseli, on seda meelt, et 2021. aasta kevadist MMi ei tohiks  korraldada Valgevene pealinnas Minskis.

Seda eelkõige poliitilise situatsiooni pärast Valgevenes. Jäähoki MMi peaks järgmisel aastal koos korraldama meie lõunanaaber Läti ja Valgevene, kuid lätlased on teada andnud, et ei ole nõus koos Valgevenega suurvõistluse korraldamist jagama. 

IIHFi presdent Rene Fasel tahab, et 2021. aasta jäähoki MM toimuks Minskis.
IIHFi presdent Rene Fasel tahab, et 2021. aasta jäähoki MM toimuks Minskis. Foto: Artyom Korotayev/Artyom Korotayev/TASS/Scanpix

Nüüd on IIHFi president Fasel seisukohal, et kui Läti poliitilistel põhjustel koostööd Valgevenega ei tee, siis on võimalik, et hoki maailmameistrivõistlused korraldatakse ainult Minskis.

IIHFI president Rene Fasel on Putini truu sõber. 
IIHFI president Rene Fasel on Putini truu sõber. Foto: Astapkovich Vladimir/ITAR-TASS

«Me ei saa lubada, et poliitika võtab meid oma pantvangiks,» tõdes Fasel Šveitsi meedias.

IIHFi asepresident Kalervo Kummola sõnas, et MMi korraldamist ainult Minskis pole organisatsiooni juhtkonnas arutatud.

Fasel pidi käesoleval nädalal Minskis kohtuma Valgevene presidendi Aleksandr Lukašenkaga, kuid koroonaviiruse leviku tõttu jäi reis Valgevene pealinna ära.

Praegu oma kodus eneseisolatsioonis viibiv 70-aastane Fasel on tuntud oma eriti soojade suhete poolest nii Venemaa presidendi Vladimir Putini, kui ka Lukašenkaga. Šveitslane võitleb praegugi selle eest, et jäähoki MM igla juhul Minskis ikkagi toimuks.

Soojad suhted. Fasel ja Putin.
Soojad suhted. Fasel ja Putin. Foto: Shemetov Maxim/ITAR-TASS

«2014. aastal toimusid Valgevenes lausa suurepärased maailmameistrivõistlused. Ma ei loobu lootmast, et poliitiline siutatsioon Valgevenes normaliseerub ja MM peetakse Minskis. Mulle pole kombeks alla anda,» rääkis Fasel.

Keegi täpselt ei tea isegi, milline on koroonasituatsioon Valgevenes. Lukašenka ütles varasuvel, et viin ja saun hoiavad rahva tervise korras.

Fasel heitis intervjuus Šveitsi veebiväljaandele Watson õhku ka võimaluse, et MM toimub 2021. aastal ainult Lätis, kuid ilma publikuta. Käesoleva aasta MM Šveitsis jäi koroonaepideemia tõttu ära.

Soomlasest IIHFi asepresident Kummola rääkis Iltalehtile, et on ka võimalus, et üks alagrupiturnii mängitakse Slovakkias, teine Lätis.

Valgevenes on alates augustist toimunud hulgaliselt meeleavaldusi 26 aastat võimul püsinud Lukašenka režiimi vastu.

Jäähoki MM peaks toimuma järgmisel aastal 21. maist kuni 6. juunini Minskis ja Riias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles