USKUMATU ⟩ Aafrika riigis võitis valimised Adolf Hitler: maailmavallutusplaane ei ole

Elu24
Copy
Adolf Hitler ja tema tänane nimekaim AH Uunona.
Adolf Hitler ja tema tänane nimekaim AH Uunona. Foto: scanpix/eagle fm

Kauges Aafrika riigis sai kohalikel valimistel valituks mees, kes kannab õige kurjakuulutavat nime. Halbu plaane ei ole aga temal ning ei olnud ka nime pannud vanematel, kirjutab BBC.

Möödunud nädalal tegi Eagle FM Namibia kohalikke valimisi kajastades teatavaks uskumatuna kõlava uudise. Kõrberiigi kauges põhjaosas valiti kohalikku nõukokku poliitik, kelle eesnimi on Adolf Hitler.

Ompundja ringkonnas valituks osutunud poliitik oli edukas, saades 85% häältest. Sealt läks aga uudis Adolf Hitler Uunona võidust maailma laiali.

Kuna ajalooliselt kurikuulsa Hitleri kodumaal on selline nimi välistatud, pärisid Bildi ajakirjanikult aafriklasest poliitikult selle tausta üle järele. Uunona sõnul ei ole tal midagi pistmist natsismiga - mees on ise apartheidivastase aktivismiga tegelenud.

Hitler sai valituks Namiibia põhjaosas.
Hitler sai valituks Namiibia põhjaosas. Foto: Google Maps

Namiibia oli 19. sajandi lõpul ja 20. alguses Saksa keisririigi asumaa. Nii on seal tavalised ka eesnimed nagu Adolf. «Ta ilmselt ei teadnud, mida Adolf Hitler esindas,» kinnitas 54-aastane mees.

«Lapsena nägin seda kui täiesti tavalist nime,» selgitas Uunona. Alles vanemaks saades luges ta Natsi-Saksa juhi kuritegudest. Siiski poliitik nime muuta ei kavatse - ka naine kutsub teda Adolfiks.

Kuigi keisririik surus Namiibias 1904. aastal äärmiselt veriselt mässu maha, on seal siiani levinud saksa päritolu kohanimed. Seal elab ka väike saksakeelne kogukond. Uunona enda Swapo partei tõusis aga juhtima juba 1990. aasta iseseisvusliikumise ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles