Osa Itaalia toiduainetetööstusest on maffia kontrolli all

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osa Itaalia toiduainetetööstusest on maffia kontrolli all
Osa Itaalia toiduainetetööstusest on maffia kontrolli all Foto: SCANPIX

Itaalia parlament avalikustas eile raporti, milles seisab, et organiseerunud kuritegelikud organisatsioonid hoiavad osa Itaalia toiduainetetööstusest oma kontrolli all, saades sellest aastas tulu 12,5 miljardi euro eest.

Raportis tõdetakse, et maffia on ajanud oma haarmed väga sügavale alates põllumajandusmaa ostmisest, viljakasvatusest kuni töötlemise ja valmistoodangu transportimiseni kauplustesse, edastab Helsingin Sanomat.

Parlamendi raport põhineb Itaalia suurima farmereid ühendava organisatsiooni Coldiretti andmetel.

«Itaallaste söögilaua ääres on kutsumata võõras, kelleks on organiseerunud kuritegelikud organisatsioonid. Maffia saab endale suure osa toodangust, mis kuulub rahvale,» sõnas Coldiretti esindaja Pietro Grasso.

Maffia grupeeringud määravad tootmis- ja kaubahinna, pannes selle tagajärjel endale taskusse suuri summasid.

Maffiast sõltuvad paljud toiduainete hinnad.

Itaalia põllumajandus- toiduainetetööstuse käive on aastas 300 miljardit eurot. Sinna alla ei käi põllumajandusmaa ostmine ja müümine, toodangu transport ning toiduainete müük väikepoodides.

Itaalia toiduainetetööstust kahjustavad ka välismaised viletsakvaliteediga võltsingud. Toiduainetetööstus kaotab aastas nende tõttu umbes 60 miljardit eurot.

Eelkõige võltsitakse Itaalia kuulsaid lihatooteid ja veine.

Asjatundjate sõnul peaks Itaalia seadusi karistama nii, et need aitaksid toiduainete võltsimisele piiri panna ning nõrgendaks maffia haaret toiduainetetööstuses.

«Itaalia toiduainete ja põllumajandustoodangu eksporti saaks kolmekordistada, kui võltskauba kogus väheneks,» lausus Coldretti esindaja Sergio Marini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles