VIDEO ⟩ Eriti jõhker kiremõrv tõi tänavatele meeleavaldused ja andis hoo rahvusvahelisele kampaaniale

Elu24
Copy
Pinar Gültekin
Pinar Gültekin Foto: Kuvatõmmis Rudaw videost.

Mõne päeva eest uputas Instagrami hashtag #womensupportingwomen. Mustvalgete selfide taga on äärmiselt sünge lugu, kus kägistatud ja põletatud surnukeha tõi Türgis tänavatele paljud naised.

Hirm, et Türgi võib lahkuda Istanbuli konventsioonist, tõi riigis kaasa suured naiste marsid, vahendas Postimees mõne päeva eest. Lisaks sellele ärgitas meeleavaldusi aga veel avalikuks tulnud ülimalt julm mõrv.

Pinar Gültekini juhtum lööb tohutult laineid Türgis ja ka kaugemal, kirjutab MSN. 16. juulil kodust lahkunud kurdi rahvusest naine ütles õele, et läheb šoppama. Mõni tund hiljem pere tamaga enam ühendust ei saanud.

Keset päeva välaj lülitatud telefon oli väga ebatavaline, nii reisis õde koos ema Şefikaga Läbi riigi Pinari elukohta, et tema kadumisest teatada. Politsei ei saanud naisest teateid mitme edasise päeva jooksul. 

Kui aga viimaks turvakaameraid hakati läbi vaatama, avastati, et poeskäigu asemel kohtus ta mehega. Cemal Metin Avci oli tema Pinari endine elukaaslane. Kuigi mees algul kohtumist eitas, tunnistas ta kaamerasalvestisi nähes üles mitte vaid vestluse, vaid ka 27-aastase naise mõrva.

Metsa peidetud surnukeha

Cemal juhatas politsei linna lähedale metsa. Ta oli sinna viinud tünni, mille sisse peitis Pinari surnukeha. Politsei teatel oli surma põhjuseks kägistamine. Cemal oli üritanud laipa ka põletada.

Leiti ka salvestised, kus 32-aastane mees ostab tanklast kanistri bensiini. Tol pärastlõunal olid nad kohtunud, sest Cemal soovis suhteid taaselustada. Äraütlemise tõttu otsustas, kes on ise juba abikaasa ja värske isa, asja jõuga lahendada.

Pere leinab andekat tütart

Pinari isal Sidikil oli matustel sõnum tervele Türgile. «Ma kutsun üles tervet Türgit - aitab,» pöördus ta. «Kas me peame iga õpingutel käiva tüdrukuga kaasas käima? Kas tüdrukud ei saa õppima minna ükskõik millisesse riigi nurka? Mul pole sõnu.»

Kurdi uudistelehele Rudaw intervjuu andnud pere sõnul oli Pinar ambitsioonikas. Kagu-Türgist maa teise otsa majandust õppima läinud naine soovis saada linnapeaks. Isa tahtis ta koguni Suurbritanniasse õppima saata. Viiest õest-vennast ainus kirjaoskaja.

Igal aastal tapetakse Türgis üle 400 naise, neist paljud on naisõiguslaste väitel suhtesisesed mõrvad.

Kampaania sotsmeedias.
Kampaania sotsmeedias. Foto: Instagram

Sotsiaalmeedia matab päris ohvri

Kuna juhtum koos Istanbuli konventsioonist lahkumise hirmuga tõi Türgis tänavatele paljud naised, jõudis selle mõrva alustatud laine ka mujale maailma.

Instagram on täitunud must-valgete selfidega, millele lisatakse #womensupportingwomen või sarnaseid üleskutseid. Need kampaaniad ei ole värske leiutis, vaid juba 2016. aastal juhtisid tähelepanu nt rinnavähile.

Nüüd on need saanud uue hoo sisse aga seoses Türgi juhtumiga. Siiski matab sotsiaalmeedia algoritm kogu algse loo, vihjamata kuidagi julmale mõrvale või Türgi kurvale statistikale ning protestidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles