PILDID ⟩ Leiti paik, kus Vincent van Gogh tegi oma viimase maali

Inna-Katrin Hein
Copy
Vincent van Goghi viimane maal «Racines» (Puu juured)
Vincent van Goghi viimane maal «Racines» (Puu juured) Foto: VAN GOGH MUSEUM / HANDOUT/EPA/Scanpix

Hollandi van Goghi instituudi teadusjuht Wouter van der Veen märkas, et ühel vanal postkaardil olev foto on sarnane maaliga, mis jäi kunstnik Vincent van Goghi viimaseks.

Van Goghi viimane maal «Racines» (Puu juured) valmis tal 27. juulil 1890 vaid tunde enne enda tulistamist, kirjutab bbc.com.

Kunstnik elas siis Prantsusmaal Auvers-sur-Oise’is, kuid aastakümneid ei teatud, kus van Gogh oma viimase teose tegi. Van Goghi isntituudi esindaja van der Veeni sõnul pärneb postkaart 1900. aastast ehk see ilmus hiljem, kui van Gogh oma maali tegi, kuid sellest hoolimata aitas lahendada mõistatust.

Postkaardifoto võrdlemine van Goghi maaliga kinnitas, et kunstnik oli enne oma surma Auvers-sur-Oise’i metsas, kus talle üks huvitav puujuurtega paik silma jäi.

Paik Prantsusmaal Auvers-sur-Oise’is, mida Vincent van Gogh kujutas oma viimasel maalil
Paik Prantsusmaal Auvers-sur-Oise’is, mida Vincent van Gogh kujutas oma viimasel maalil Foto: ARTHENON / HANDOUT/EPA/Scanpix

Vincent van Goghi venna Theo naisevend Andries Bonger kirjutas ühes kirjas, et 27. juuli 1890 hommikul oli kunstnik läinud metsa ja teinud seal teose, mis oli täis päikest ja elu.

Hollandi kunstiekspertide sõnul on van Goghi maalitud puu ja selle juured ka 130 aastat pärast kunstniku surma alles. 28. juulil 2020 ümbritseti puu aiaga, tseremoonial olid teiste seas kohal Amsterdami van Goghi muuseumi juht Emilie Gordenker ja Theo van Goghi lapselaps Willem van Gogh.

Van Goghi instituudi esindaja Wouter van der Veen Prantsusmaal Auvers-sur-Oise'is, kus Vincent van Gogh tegi oma viimase maali «Racines» (Puu juured)
Van Goghi instituudi esindaja Wouter van der Veen Prantsusmaal Auvers-sur-Oise'is, kus Vincent van Gogh tegi oma viimase maali «Racines» (Puu juured) Foto: FRANCOIS GUILLOT/AFP/Scanpix

«Van Goghi viimasel maalil olevad päikesekiired näitavad, et ta tegi teose õhtupoolikul. See andis lisainfot ta elu viimaste päevade ja tundide kohta. Päev lõppes dramaatiliselt, ta üritas teha enesetappu,» sõnas Wouter van der Veen.

Paik Prantsusmaal Auvers-sur-Oise’is, mida Vincent van Gogh kujutas oma viimasel maalil
Paik Prantsusmaal Auvers-sur-Oise’is, mida Vincent van Gogh kujutas oma viimasel maalil Foto: FRANCOIS GUILLOT/AFP/Scanpix

37-aastane van Gogh tulistas end 27. juuli 1890 õhtul viljapõllul revolvrist rindu, kuid see ei tapnud teda. Kuul jäi ta kehasse pidama ja ta suutis koju minna.

Arstid vaatasid ta läbi, kuid ei teinud kuuli eemaldamise operatsiooni. Kuna aga tulistamishaavas tekkis nakkus, siis muutus van Goghi tervis halvemaks ja ta suri 36 tundi pärast enda tulistamist.

Vincent van Gogh maeti 30. juulil 1890 Auvers-sur-Oise'i surnuaiale.

Vend Theo van Gogh põdes süüfilist ja suri 25. jaanuaril 1891. Theo maeti Vincenti kõrvale.

Revolver, millest Vincent van Gogh end tulistas, müüdi 2019. aastal Pariisi oksjonil 162 500 euro eest.

Vincent Willem van Gogh (30. märts 1853 – 29. juuli 1890) oli Hollandi maalikunstnik, postimpressionist. Kõik tema teosed, mida on 900 maali ja 1100 graafikateost, valmisid 10 aasta jooksul. Ta tegi autoportreesid, maastikumaale, natüürmorte, portreesid. Talle meeldis küpresside, viljaväljade ja päevalillede maalimine.

Eluajal oli tal vähe edu, kuid surmajärgne kuulsus kasvas kiiresti, eriti pärast näitust Pariisis, mis avati 17. märtsil 1901 ehk 11 aastat pärast surma ja kus oli välja pandud tema 71 teost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles