TOP 10 ⟩ Artistid, keda ei tasuks saabuval Tallinn Music Weekil kindlasti maha magada!

Chris Noah Foto: Filips Smits
, Toimetaja
Copy

Sel nädalal 27.–30. augustini toimub rahvusvaheline uue muusika festival Tallinn Music Week, kus astub tänavu üles ligi 150 artisti 15 riigist. Reisipiirangute tõttu peavad küll näiteks palju elevust tekitanud Iceage ja A Place to Bury Stranger sel korral kõrvale jääma (Loe lähemalt SIIT), ent festivali programmist leiab teisi põnevaid etteasteid nii Eestist kui ka mujalt. Toome teieni 10 artisti, kelle esinemisi Tallinn Music Weekil ei tasuks kindlasti maha magada!

Bendik Giske

Bendik Giske on Norrast pärit ja praegu Berliinis tegutsev artist ja saksofonist, kelle väljendusvahenditeks on füüsilisus, haavatavus ja vastupidavus. Ta kasutab elektroonilise muusika ehitusklotse ja mängib neid laivis ilma kihtide ja kordusteta nii hästi, kui oskab, lastes kõigil inimlikel vigadel välja paista. Oma eeskujude osas viitab ta Lindstromi arpedžokõladele ja Evan Parkeri ringhingamisele ning sulatab sujuvalt üheks free jazz'i ja klubimuusika. Heliloojana on Giske loonud muusikat tantsu- ja teatritükkide jaoks ning tema muusikat on remiksinud teiste seas Total Freedomi, Lotic, Rezzetti ja Deathprod. 

Chris Noah



Riiast pärit Chris Noah on saanud üheks armastatuimaks artistiks tema kodumaal Lätis. Nüüd, kus tal on vöö vahel mitmed kodumaised hitid, asub Chris Noah maailma vallutama. Chrisi on ümbritsenud muusika juba varajasest east – tema isa on muusik ja ema on lauluõpetaja. Võib öelda, et tema tulevik oli talle ette määratud juba enne kõndima õppimist. Kui ta sai 20-aastaseks, salvestasid Chris ja tema vend tema esimese singli «Had It All», millest sai koheselt Läti raadiotes suur hitt. Aasta hiljem võitis tema teine singel «You» Läti autorite ühingult 2016. aasta ühe enimmängitud loo auhinna. Tema uhiuus EP, mis on produtseeritud Inglise produtsent Kristofer Harrise poolt, ilmus Sony Musicu Eesti talentide arendamise leibeli Made In Balticsi alt märtsis.

EiK


EiK on Eesti luuletaja ja muusik, kelle esimene salm sai paberile umbes 6-aastasena, muusikaline tegevus algas aga 2014. aasta juulis. Tema looming seob endas emakeelsed värsid, poeetilise hiphopi ning vahetute emotsioonide peegeldamise. 2018. aasta 25. septembril andis plaadifirma TIKS Rekords välja artisti kolmanda täispika albumi «unerohi». Eelnevalt on ta iseseisvalt avaldanud plaadid «uinak» ja «äratuskell», valmistanud lugusid koos artistidega nagu Jarek Kasar, Sander Mölder, Stig Rästa, Suur Papa ja Sammalhabe, kirjutanud sõnu bändile Pihlap.uud, esinenud erinevatel nimekatel festivalidel ning soojendanud Rejjie Snowd ja Frankie Animali. Juulis on autoril ilmumas omanimeline kogumik «EiK», mille kõlapildi on kujundanud viimase plaadi loomise käigus kujunenud saatebändi liikmed: Luurel Varas elektroonikal, Mattias Tirmaste elektrikitarril ning Maris Pihlap taustavokaalidel ja viiulil.

jonas.f.k.


jonas.f.k. esimene elektrooniline EP triivib kusagil alternatiiv-, pop- ja tantsumuusika vahel ja on peatükk 25-aastase inimese elust. Hõredatest, ambientsetest sündifaktuuridest kulgeva kõrbeelektroonikani ulatuv jonas.f.k. laivsett pakub rännakut läbi eri žanrite ja emotsioonide.

Kenors


Kui ühendada lood elust enesest disco, funki, jazzi ja punkiga tuleb kokku ansambel Kenors. Troopiline balta diskopunk, mis paneb klaasid klirisema ja pakub hulganisti äratundmisrõõmu. Muss on seinast seina – heatujulisi funki ja house palasid, kuid ka ka kurbust ja karmi reaalsust väljendavaid free jazz lugusi. Muusikaline ampluaa on lai, mis ei jäta külmaks prükkareid, feminisite ega jõmme.

Lõke



Lõke on Tallinnas tegutsev artist. Ta sulatab kokku hüplevad ja sisekaemuslike teemadega riimid ning trippiva produktsiooni, pakkumaks sooja embust külma tundmatusse.

Olimpia Splendid

Olimpia Splendidi essentsi moodustavad lõputud luubid, hüpnootiline bass ja enam-vähem-helistikus kitarrimüra, sosinad, korrapäratus ja kriisked. Trio asutati aastal 2010 Helsingis visuaalartistide ning muusikute Heta Bilaletdini, Jonna Karanka ja Katri Sipiläise poolt. Nende stiili on nimetatud «tempokaks nooditutest kitarrikõladest ja ajudeta bassiriffidest koosnevaks tärinaks, mis peksleb ja rapub nagu barrakuuda õnge otsas» (The Wire), mõjudes «nii karmilt, et see paneks Michael Gira hirmunult oma kauboimütsi sügavalt pähe tõmbama» (Chris Collins).

Rikošett



Eesti artist Rikošetile meeldib end väljendada emotsionaalse alternatiivse räpi kaudu. Loominguline introspektiivne sisu. Hiljuti ilmus tema kauamängiv nimega «Nukuteater».

Tribes Of The City


Tribes of the City't tunneb nende võimsalt tiheda live-kõla, hüpnootiliste kitarride ning vokalisti rabava hääle kaudu. Meloodiakihid ja müratekstuurid loovad kõlavorme, mis on peaaegu tahked ja käegakatsutavad. Ansambel asutati aastal 2003 ning oli Läti esimene shoegaze-bänd. Nende 2004. aasta debüüt «Running to the Sun» viis neid kohaliku eduni, järgmisel albumil tehti koostööd Manic Street Preachersi ja Super Furry Animalsi jaoks produtsenditööd teinud Greg Haveriga. Aastal 2007 nomineeriti nad MTV Euroopa muusikaauhindadel parima Balti artisti kategoorias. Peale pikka pausi naasid bänd aastal 2019, üllitades oma seni hinnatuima albumi «Rust and Gold». Kõiki nende albumeid on kriitikute poolt hästi vastu võetud ning pärjatud mitmete auhindadega.

VERA VICE


Vera Vice on Tallinnas tegutsev elektroonilise muusika duo, mille liikmed Helen Västrik ja Ave Vellesalu jagavad võrdselt nii vokaale kui instrumente (süntesaatorid, analoogsüntesaatorid, trummimasinad). Ansambli muusika on segu unenäolisest popist, poeetilistest «ambient»helidest ja hüpnootilistest vokaalikordustest. Juunis 2020 ilmus nende debüütalbum «Vera Versa».

Teistmoodi Tallinn Music Week

Publiku osalusvõimaluse suurendamiseks ja viirusohu maandamiseks kolib osa festivali siseruumide üritusi õue ning Telliskivi väljakule ehitatakse suur TMW välilava.  

TMW soovib pakkuda võimalikult paljudele külastajatele ja esinejatele parimat võimalikku festivali kogemust, tagades samas osalejate turvalisuse. Sellest tulenevalt saab esmakordselt TMW ajaloos nautida osa õhtusest muusikaprogrammist ka vabas õhus. Telliskivi väljaku vabaõhulavale kolivad 311.ee, Made In Baltics & Sony Music ja Viljandi pärimusmuusika festivali esitlusõhtud, mis võimaldab antud üritustel osaleda kuni 1000 inimesel. Kolmel õhtul esinevad väljakul teiste seas tuntud Eesti artistid Trad.Attack!, Mari Kalkun, Ariadne ja Frankie Animal, samuti Antti Paalanen Soomest ning Carnival Youth ja Chris Noah Lätist.

Kuna Eesti piir taasavati juunis Euroopa Liidu ja Schengeni riikidest ning Ühendkunigriigist saabuvatele haigustunnusteta reisijatele, saab festivalil näha enamikke varem välja kuulutatud esinejaid vastavatest riikidest. Kehtivate reisipiirangute tõttu ei saa festivalil esineda mitmed varem välja kuulutatud artistid. Kogu programm on vastavalt ümber kohandatud ning enamik reisipiiranguga riikide artiste on asendatud uute esinejatega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles