SAJANDI LEID ⟩ Verona lähistelt leiti ideaalses seisukorras Vana-Rooma mosaiikpõrand

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Vaade Veronale. Pilt on illustratiivne
Vaade Veronale. Pilt on illustratiivne Foto: Renato Valterza / Scanpix

Verona lähistel viinapuude alt avastatud peaaegu ideaalses seisukorras Vana-Rooma mosaiikpõrand pärineb ekspertide sõnul umbes kolmandast sajandist ja on ekspertide sõnul tõeline arheoloogiline aare.

Põhja-Itaalia linna Verona lähedal avastatud 3. sajandist pärit mosaiikpõrand on arheolooge tõeliselt üllatanud, sest see avastati peaaegu sajand pärast seda, kui samast paigast leiti villa jäänused, mida arvatakse samuti olevat pärit 3. sajandist, vahendas Guardian.

Villa avastati 1922. aastal Negrar di Valpolicella linna lähistel künklikul alal.

Pärast avastust ala aga hüljati, kuni Verona arheoloogide meeskond jätkas eelmisel suvel kaevamistega. 

Meeskond naasis platsile esmakordselt eelmise aasta oktoobris ja uuesti veebruaris, enne kui kaevamine peatati koroonaviiruse pandeemia tõttu peatati.

Mosaiikpõrand leiti mõne meetri sügavuselt viinapuude alt. 

«Pärast aastakümneid kestnud ebaõnnestunud katseid on lõpuks Verona põhjaosas asuva Rooma villa põrand ja vundament, mille teadlased avastasid sajand tagasi, üles leitud,» kirjutasid Negrar di Valpolicella võimud linna Facebooki lehel.

Vaata pilte leiukohast siit

Nüüd tuleb aga koostöös piirkonna ametnike ja maa omanikuga leida kõige sobivam viis, kuidas teha arheoloogiline aardeleid kättesaadavaks ja nähtavaks ka teistele huvilistele. 

«Usume, et sellise väärtusega kultuuripaik väärib tähelepanu ja seda tuleks täiustada. Seetõttu leiame koos arheoloogide ja siinse põllumajanduse eest vastutavate inimestega viisi, kuidas see aare kõigile nauditavaks muuta,» ütles Negrar di Valpolicella linnapea Roberto Grison ütles kohalikule ajalehele L’Arena.

Lisaks avastati koroonaviiruse lukustuse ajal Roomas Panteoni ees ootamatult tekkinud karstilehterist Vana-Rooma 2000 aasta vanuse tänavasillutise.

Piazza della Rotonda alt leiti 2,5 meetri sügavuselt muuhulgas seitse travertiini tahvlit.

Ehkki karstiaugud on Roomas levinud probleem, oli õnneks tavaliselt rahvast täis plats sel ajal tühi, kui kõnnitee aprillis kokku varises.

Itaalia kultuurimälestised hakkavad samuti taas end külastajatele avama. Sel teisipäeval avati Pompei arheoloogiapark. 

Pargi külastajatel tuleb aga arvestada sellega, et enne sisenemist mõõdetakse nende kehatemperatuuri. 

Colosseum avatakse uuesti aga 1. juunil ja külastajatel on kohustus osta veebist pileteid, kanda näomaske ning lasta enne sisenemist kontrollida temperatuuri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles