TALLINN FASHION WEEK ⟩ Elurõõmus moeleiutaja Mariliis Niine muutis vanaema lemmikmustrid veekindlaks

Copy

Moenädala teist päeva alustab Mariliis Niine debüütkollektsioon «ÕILE», mis paneb oma lavalaudu vallutava joviaalse värviküllasuse ja nostalgiliste mustritega silma särama, ent pakub samas vägagi praktilise elemendiga moodi.

Tallinn Fashion Weeki põnevaimad etteasted on alati debüütkollektsioonid! Sel aastal lööb Mariliis Niine oma pöörast, värviküllaste ja veekindlate kudumitega lati ikka päris lakke. Teda üle trumbata saab tagant tulejatel ikka päris raske olema. See on väga värske, energiast ülekeev moelaeng eneseiroonilistele kandjatele.

Vaata tervet moeetendust siit!

Kui eile nägime mõne disaineri loomingus pastellide ning neutraalide kõrval vilksatamas mõnd punast, rohelist või fuksiakarva värviturtsatust, siis tänane esimene kollektsioon on nõnda silmatorkavalt kirgas, et haara või ekraanil olevalt modellilt needsamad ägedad päikseprillid ette või lotumüts pähe!

«Äge twist, et üleni kootud kalameherõivas võib olla ka veekindel.»
TFW2020 Mariliis Niine
TFW2020 Mariliis Niine Foto: Erlend Štaub/TFW

Erksa kollase, rõkkavate roheliste ning sooja pruuni sisaldavate põhitoonide taustal vilgatavad malbemad helesinised ja valged vaid õrnade taustavarjudena. Mahlaseks tumedaks kirsiks tordil on fuksiaga vürtsitatud must pükskostüüm, mis oma jõuliselt teistsuguse tonaalsusega ka kaunilt silma torkab.

TFW2020 Mariliis Niine
TFW2020 Mariliis Niine Foto: Erlend Štaub/TFW

Niine siluetid on eesti sügistalvale kohaselt puhvis, ümarad ning ülesuuruses, ent ometi on ta suutnud oma värvidega murda halva ilma stambi - mitte kõik ei pea hallil päeval riietuma musta ja halli! Kelle tuju saakski jääda sombuseks, kui mõni selline vihmakübaras ning päevalillemustriga kaetud väike päikseke talle tänaval vastu tormaks?

TFW2020 Mariliis Niine
TFW2020 Mariliis Niine Foto: Erlend Štaub/TFW

Niine kudumitel on muide üks eriline kiiks – mida lähemalt neid uurid, seda ägedamaks asi läheb. Ja vett peavad need pehmed asjad paremini kui vihmamantlid, no mida asja? Ja looduslike vahenditega on saadud kõik see ilu ja hookus-pooku! Lihtsalt priima. «Tugev kollane kalamehe look, rohkelt inspiratsiooni kalastusmaailmast ja lilleaiast,» rõõmustab Liisi Eesmaa. «Äge twist, et üleni kootud kalameherõivas võib olla ka veekindel.»

Niine enda sõnul meeldib talle väga tegeleda materjalipõhise innovatsiooniga ning peale kahenädalast katsetamist saigi naine hakkama looduslikul teel veekindlaks muudetud materjali loomisega.

Idee sellist asja üldse tegema hakata tuli tal aga siis, kui hakkas enesele vihmamantlit otsima, ent kõik tänavad olid täis täpselt samu mantleid kandvaid inimesi. «Ma ei tahtnud samasugune välja näha!» räägib Mariliis, kuidas innovatsioon täna moelavale jõudis. «Mind väga köidab materjalipõhine innovatsioon moes.»

Mariliis ütleb, et tema loomingu kandja peab olema julge, enesekindel ja eneseteadlik. 

Oma esimese kollektsiooniga välja tulnud moelooja ütles, et inspiratsioon tuli seekord mitte trendide järgimisest, vaid hoopis vanaemalt-vanaisalt, kes 1950ndatel Sindi Kudumisvabrikus töötasid. Mustrid on oma olemuse saanud vanaema Õile poolt loodud kudumitelt ning disaineri enda lapsepõlvest vanavanematega. Nostalgiat õhkub nendest vaatajani iga modelli poolt ekraanil astutud sammuga. Omapoolseid muljeid kirgastest kudumitest jagab meiega ka tänast otseülekannet kommenteeriv disainer ning moeõppejõud Liisi Eesmaa.

TFW2020 Mariliis Niine
TFW2020 Mariliis Niine Foto: Erlend Štaub/TFW

Tallinn Fashion Weeki programm

Teisipäev 05.05 kell 18.00

Tim Bluz, Katrin Aasmaa

Alexanderling, Mammu Couture

Tallinn Design House, Kirill Safonov

Kolmapäev 06.05 kell 18.00

Mariliis Niine, Cärol Ott, Virtuoza by Liisi Tui

Riina Põldroos, Ketlin Bachmann, Aldo Järvsoo, Tanel Veenre 

Marilin Sikkal, Kristina Viirpalu

Loe Tallinn Fashion Weeki uudiseid ja vaata ülekannet Elu24.ee/tfw.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles