KOROONA OHUD ⟩ ÜRO Eesti saadiku sõnul on internetis aega veetvad noored ekstremistidele kerge saak

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Somaalias tegutseva al-Shababi äärmusrühmituse relvastatud liige koos rühmitusele alluvate kohalike elanikega, kellest paljud on alles lapsed.
Somaalias tegutseva al-Shababi äärmusrühmituse relvastatud liige koos rühmitusele alluvate kohalike elanikega, kellest paljud on alles lapsed. Foto: AP / Scanpix

ÜRO Eesti saadik Sven Jürgenson ja peasekretär Antonio Guterres hoiatasid, et äärmusrühmitused kasutavad Covid-19 eriolukorda ära, et värvata veelgi intensiivsemalt sotsiaalmeedias istuvaid noori enda ridadesse ja nende kaasabil viha õhutada.

ÜRO juhi Antonio Guterrese hiljutise nõukogule esitatud aruande kohaselt elab maailmas 1,85 miljardit 10–24-aastast noort naist ja meest, kellest 90 protsenti elab arengumaades ja paljud konfliktipiirkondades, vahendas Sydney Morning Herald.

«Noored on tohutu uute ideede, lahenduste ja innovatsiooni allikas. Praeguse pandeemia ajal võivad nad siiski olla suurimad ohvrid,» ütles Eesti ÜRO suursaadik Sven Jürgenson

Jürgenson viitas hinnangule, et Covid-19 ja ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsiooni analüüsi tulemusel võivad 42–66 miljonit last sattuda äärmisesse vaesusesse.

ÜRO andmetel ei saanud aga iga viies noor inimene juba enne koroonaviiruse pandeemia algust kooliharidust ega käinud tööl ja iga neljas puutus kokku konfliktide ja vägivallaga. 

ÜRO peasekretär Antonio Guterrese sõnul on eriti kurb ka see, et igal aastal saab 12 miljonit lapseeas tüdrukut emaks. 

Guterres ütles ÜRO Julgeolekunõukogu noorte, rahu ja julgeoleku teemalisel kohtumisel, et see statistika valmistab suurt pettumust ja näitab poliitiliste institutsioonide saamatust.

«Kui see jätkub, on äärmusrühmitustel väga lihtne viha ja meeleheidet ära kasutada ning sellega koos tõuseb ka radikaliseerumise oht,» ütles Guterres.

Lisaks näitab analüüs, et 91 protsenti maailma õpilastest mõjutab Covid-19 seotud koolide sulgemine ja enam kui 1,5 miljardil õpilasel 191 riigis on raskusi õpingute tavapärase jätkamisega.

«See toob kaasa suured lüngad hariduses, tõsise kahju parema tuleviku väljavaadetele ja võib potentsiaalselt turgutada noorte radikaliseerumist, kujutades endast ohtu rahule ja julgeolekule,» hoiatas Jürgenson.

USA suursaadik Kelly Craft lisas, et enam kui 400 miljonit noort, keda vägivald või konfliktid otseselt mõjutavad, on kõige haavatavamad.

«Nüüd on nende kaitsmise kohustus veelgi suurem, lisaks konfliktidele või katastroofidele juba nõrgenenud sotsiaal-, haridus- ja tervishoiusüsteemidele kutsub Covid-19 pandeemia esile mitu, omavahel seotud kriisi, mis mõjutavad sadu miljoneid noori,» hoiatas naine.

ÜRO peasekretäri noortesaadik Jayathma Wickramanayake kritiseeris aga meediat, mis keskendub vähemusele noortest, kes eiravad juhiseid ja seavad inimesi ohtu, käies randades, pubides ja pidudel.

Wickramanayake noomis meediat ka selle eest, et kõrvale on jäetud tuhanded need noored, kes võitlevad kriisi eesliinil. 

Ta juhtis tähelepanu Keenia ja Kameruni noortele, kes hakkasid kohe tegutsema nende rahu tagavate organisatsioonide ja võrgustike juures, et aidata oma kogukonnal Covid-19ga silmitsi seista.

Lisaks kiitis naine paljusid noori tervishoiutöötajaid ja meditsiinitudengeid, kes ravisid Hiinas ja Itaalias koroonaviiruse patsiente. Lisaks tõi Wickramanayake välja skaudid ja ka Punase Risti noored vabatahtlikud, kes korraldavad keskkonna- ja kätepesukampaaniaid Jordaanias ja mujal, ning noored, kes teevad näomaske ja koguvad raha Ameerika Ühendriikides.

Wickramanayake pühendas oma kõne kõigile sõjatsoonides, põgenikelaagrites, slummides ja asundustes elavatele noortele, kes seavad oma kogukonnad endast tähtsamale kohale näidates üles sellist juhtimisstiili, millest oleks õppida ka paljudel poliitilistel liidritel.

Gutteres ja paljud Julgeolekunõukogu suursaadikud rõhutasid, millist mõju avaldab Covid-19 seotud pandeemia noortele, kelle on tulnud silmitsi seista hariduse saamise peatamise, kaotatud töökohtade, perestressi, vaimse tervise probleemide ja muude tekkivate raskustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles