VIDEO ⟩ Iraani 100-meetrise raadiusega koroonat tuvastav «radar» osutus jõhkraks pettuseks

Elu24
Copy
Iraani võimud oma nn koroonaradarit esitlemas.
Iraani võimud oma nn koroonaradarit esitlemas. Foto: MEHR

Iraani «kodukootud» viguril on võimude sõnul imelised võimed. Siiski meenutab see äravahetamiseni pommidetektorit, mis osutus suurejooneliseks pettuseks.

Iraani Revolutsiooniline Kaardivägi (IRGC) tõi avalikkuse ette seadme, mis nende kinnitusel tuvastab kardetud koroonaviiruse vaid sekundite jooksul. «Tekitades magneetilise välja, suudab see viiruse tuvastada 100 meetri raadiuses,» kinnitas IRGC juht Hussein Salami.

Veel enamgi - seade annab õiged tulemused suisa 80-protsendilise tõenäosusega. «Kümned riigid on seda juba küsinud,» väitis Salami. USAle ei lubatud imemasina saladust avaldada aga enne sanktsioonide tühistamist.

Radar olevat ka Iraani teadlaste puhas omalooming. Kas tõesti ei pea Iraan enam maadlema veretestidega nagu Lääs? Lähis-Ida asjatundja Julian Röpcke põhjalik analüüs annab aimu.

Suurejooneline pettus

Äravahetamiseni sarnane seade jõudis USA ja Briti ekspertideni katsetamiseks juba 2000. aastatel. Viirusega ei olnud sel midagi pistmist, vigurit müüdi pommidetektorina. Sõjast vaevatud Iraak kulutas seadme hankimiseks aga tervelt 50 000 000 dollarit.

Sarnane võbeleva antenniga seade osutus aga absoluutseks pettuseks. Sellega äritsenud britt James McCormick langes vangi juba 2013. aastal. Tema sai pettuse eest seitse aastat trellide taga, olulisima paarilise puhul piirduti kolmega. Mehed olid taskusse ajanud üle 100 000 000 dollari.

Iraani propaganda on viguri aga üles korjanud juba varem. BBC ajakirjanik Shayan Sardarizadeh kirjutas mõne päeva eest Twitteris, et samasugune «liikuva antenniga» töötav seadeldis tuvastas kontrollpunktides autokütust juba mitu aastat tagasi. Nii püüti üle Iraani kontrollpunktides kütusesmugeldajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles