PILDID JA VIDEO ⟩ Kosmonaut ja kaks astronauti jõudsid tagasi kroonapandeemiast vaevatud Maale

Inna-Katrin Hein
Copy

Venemaa kosmoseagentuuri Roskosmos Sojuz MS-15 kosmosekapsel maandus täna turvaliselt Kasahstani tühermaal, pardal kosmonaut ja kaks astronauti, kes pärast missiooni lõppemist Rahvusvahelises kosmosejaamas (ISS) saabusid taagasi Maale.

ISSi 62. ekspeditsiooni liikmed olid Venemaa kosmonaut Oleg Skripoška ning USA astronaudid Jessica Meir ja Andrew Morgan, teatab afp.com.

NASA astronaut Jessica Meir pärast maandumist Kasashtanis 17. aprillil 2020
NASA astronaut Jessica Meir pärast maandumist Kasashtanis 17. aprillil 2020 Foto: ANDREY SHELEPIN/GCTC/AFP/Scanpix

Skipoška ja Meir jõudsid ISSile möödunud aasta septembris, Morgan aga juba 2019. aasta juulis.

Enne ISSilt lahkumist andis 62. ekspeditsiooni komandör Skripoška juhtimise üle uuele komandörile, USA astronaudile Christopher Cassidyle.

62. ekspeditsiooni liikmed on esimesed ISSil olnud, kes saabusid tagasi Maale ajal, mil meie planeeti laastavad koroonaviirus SARS-CoV-2 ja viirushaigus Covid-19.

«Meie jaoks oli sürreaalne kuulda, mis toimub allpool oleval planeedil,» sõnas USA astronaut Jessica Meir möödunud nädalal, kui meeskond valmistus kojutulemiseks.

Skripoška, Meir ja Morgan maandusid 147 kilomeetri kaugusel Kasahstani linnast Zežkazganist.

Nii Roskosmose esindajad kui Kasahstani Bajkongõri kosmosejaama eksperdid kehtestasid ettevaatusabinõud, et Maale tulijad ei nakatuks koroonaviirusega.

Kasahstani ametnikud ütlesid, et reageerimismeeskond, mille liikmed kohtusid esimesena kosmosest tulijatega, oli karantiinis ja neile tehti Covid-19 test ning nad on terved.

Sojuz MS-15 kosmosekapsel maandus kosmonaudi ja kahe astronaudiga pardal Kasahstani tühermaale
Sojuz MS-15 kosmosekapsel maandus kosmonaudi ja kahe astronaudiga pardal Kasahstani tühermaale Foto: Andrei Shelepin/TASS/Scanpix

Maale saabunud pannakse samuti karantiini, mis tähendab seda, et nad ei kohtu niipea oma lähedastega ega pääse koju.

Lisaks muudeti koroonaviiruse tõttu kosmoses olnute tervise jälgimise ja Maal eluga harjumise programmi.

Praegu on ISSil 63. ekspeditsioon, mis koosneb komandör Chris Cassidyst ja kahest lennuinsenerist Anatoli Ivanišinist ja Ivan Vagnerist.

Koroonaviiruse nakkuse diagnoosi on saanud üle 2,1 miljoni inimese ja viirushaigus on võtnud elu rohkem kui 147 000 inimeselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles